‘Eén lijn naar huurders Tablis’

21 augustus 2008 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Betere samenwerking en één duidelijke lijn naar de huurders van Tablis Wonen. Dat is de bedoeling van de ‘Overeenkomst Samenspel’ die woningcorporatie Tablis Wonen en de gemeente Sliedrecht afgelopen maandag ondertekenden. Directeur van Tablis Wonen Hans Bleijerveld denkt dat goede en gestroomlijnde communicatie tussen gemeente en de woningstichting onontbeerlijk is: ,,Zeker nu we de herstructurering van de Oude Uitbreiding West als grote klus voor de deur hebben.”

Partijen stroomlijnen communicatie

Tablis Wonen en de gemeente werkten al samen maar deden dat vaak per project, vertelt Bleijerveld. ,,Dat leidde niet altijd tot goede dingen. Met deze overeenkomst willen we het samenspel tussen Tablis Wonen en de gemeente Sliedrecht stroomlijnen. Vooral in herstructureringsgebieden geeft dat meer duidelijkheid en het moet klachten voorkomen. We doen dit niet voor niets want herstructurering heeft een groot publiek belang, er zijn zoveel mensen bij betrokken.” Voor wijken als de Baanhoek West en Benedenveer die nog aan de beurt moeten komen voor herstructurering is de overeenkomst dus van groot belang.

Door de overeenkomst wordt de gemeente in een vroeg stadium intensief betrokken bij herstructureringsopgaven. ,,De gemeente moet haar planologische medewerking geven voor de plannen die we bedenken. Daarbij raakt herstructurering ook veel gemeentelijke eigendommen”, vertelt Bleijerveld. Voor de OUW is onlangs een aparte procesmanager benaderd die buiten beide partijen staat om het overzicht te houden op de herstructurering; voor Sliedrechtse volkswijk is dat ingenieursbureau Oranjewoud.

Wethouder Johan Lavooi tekende namens de gemeente de overeenkomst en was blij dat de stap tot een papieren overeenkomst was genomen: ,,Twee jaar geleden hadden Hans Bleijerveld en ik al een gesprek over nieuwbouw en samenwerking tussen de gemeente en Tablis Wonen. Toen al hadden we het over afspraken, maar het is verstandig dat we nu met elkaar spelregels voor een goede verstandhouding en samenwerking op papier zetten. Dat voorkomt problemen.”

Dat de communicatie tussen de gemeente en Tablis Wonen wat betreft de Oude Uitbreiding West niet altijd optimaal is geweest, gaven zowel Bleijerveld als verantwoordelijk wethouder Johan Lavooi toe. Bleijerveld: ,,De communicatie kwam veel te laat op gang, maar toen die eenmaal liep ging het goed. Met deze overeenkomst willen we zorgen dat we met elkaar in gesprek gaan vóórdat een project begint en niet pas halverwege, zoals bij de OUW.”

In het proces rond sloop en nieuwbouw van de Oude Uitbreiding West is het voor bewoners hard nodig dat de gemeente en Tablis Wonen op een lijn staan. De communicatie luistert nauw geven de mannen aan, maar wordt nu aangescherpt en verbeterd. Wethouder Lavooi zegt dat de gemeente en Tablis Wonen wat betreft de OUW al een eind op streef zijn. ,,Ten westen is al nieuwbouw gerealiseerd. Nu zijn principebesluiten genomen over de OUW en moeten we op verschillende velden, zoals differentiatie van de woningen, nog met elkaar stoeien. De gemeente als hoeder van het algemeen belang en Tablis Wonen als hoeder van de woningen moeten daarvoor één taal spreken.” Bleijerveld: ,,Het is de bedoeling dat de bewoners uiteindelijk weer in een mooie jaren dertig wijk terug kunnen keren.”

advertentie
advertentie