Bouw grote Ark van Noach vordert

21 augustus 2008 om 00:00 Nieuws

Het is nog niet mooi om te zien, maar groots is het wel. Een immense constructie van gele pontons die de basis moet vormen voor de Ark van Noach op ware grootte. In maart van dit jaar werden de gele lasbakken, afkomstig uit Amerika, aangevoerd over de Merwede. Ze werden gekeurd en zo’n drie weken geleden werd een deel van de bakken op z’n kop op een andere bak geplaatst waardoor de constructie nu dubbel zo hoog is. Binnen zijn inmiddels doorgangen gemaakt, waardoor een enorme ruimte is ontstaan. Dit is de eerste verdieping.

In 2012 naar Olympische Spelen Londen SLIEDRECHT - De bouw van de grote Ark van Noach, te zien vanaf de Baanhoek, vordert gestaag. Grote lasbakken zijn op elkaar geplaatst en vormen de basis voor het grote bouwwerk van Johan Huibers.

Voorlopig zal er nog veel laswerk te doen zijn, vertelt Marcel Kornet. Hij bouwt vier dagen in de week aan de grote Ark van Noach en coördineert veel van de werkzaamheden in Sliedrecht. Daarnaast werkt hij nog twee dagen op de kleine ark die momenteel in Lelystad ligt.

Om alle pontons aan elkaar te lassen is er zo’n vijf kilometer laswerk nodig. De pontons vormen de basis waaromheen en waar bovenop met 12.000 bomen, van gecertificeerd hout, de ark vorm moet krijgen. Voor echt begonnen kon worden, moest er veel gerekend worden, verduidelijkt Kornet. Een dergelijk bouwwerk kom je niet regelmatig tegen op het water. Maar de ark moet wel de hele wereld over kunnen varen. ,,In 2010 naar Sail Amsterdam en in 2012 naar de Olympische Spelen in Londen”, somt Kornet op. ,,Daar zijn we voor gevraagd en daar gaan we dan ook heen.” Uiteindelijk wordt de ark 135 meter lang, 25 meter breed en 18 meter hoog. Op de ark moeten 10.000 mensen tegelijk aan boord kunnen.

Onzekerheid is er wel wat betreft de ligplaats van de ark. Liggen de pontons nu nog in het water achter de loods van IHC, Het Plaatje, daar zal de ark niet verder gebouwd kunnen worden. Burgemeester M.C. Boevée wil in goed overleg meekijken voor een andere locatie van de ark, geeft hij desgevraagd aan. Kornet weet het ook nog niet. ,,Het is afwachten wat de nieuwe ligplaats wordt. Deze plek was perfect voor ons.”

advertentie
advertentie