Stichting Ouderenwerk in beweging

21 augustus 2008 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - ,,De WMO heeft grote gevolgen voor welzijnsorganisaties als de onze”, steekt André Schoonderbeek van wal. De directeur van Stichting Ouderenwerk Sliedrecht stuurt drie dagen per week een flink team aan, dat bestaat uit een secretaresse, cultureel ouderenwerker, ouderenadviseur, huishoudelijk medewerkers en ruim 200 vrijwilligers. De overige dagen is hij bij Ouderenwerk Hardinxveld-Giessendam te vinden. De veranderingen zijn voor hem derhalve dagelijks voelbaar. ,,Ouderenwerk is in beweging.”

Schoonderbeek: ‘WMO heeft grote gevolgen’

Door Margreet Strijker

André Schoonderbeek signaleert de veranderingen en springt er met zijn organisaties op in. ,,De leeftijdsindeling wordt langzamerhand losgelaten en de overheid stimuleert sterk de mate waarin mensen zich inzetten voor anderen in hun omgeving. In het activiteitenprogramma zie je deze ontwikkeling ook. De leeftijdsgrens werd naar beneden bijgesteld tot 55 jaar. Het programma is steeds meer gebaseerd op een behoorlijke inbreng en inzet vanuit de mensen zelf en daardoor ontstaat ruimte om het personeel vooral in te zetten op persoonlijke ondersteuning, informatie, advies en bemiddeling. Bij onze stichting werkten we altijd al met veel vrijwilligers. In het kader van de WMO willen we in de toekomst ons vrijwilligersbeleid gaan verbreden door ons in samenwerking met de gemeente ook te gaan richten op werving en ondersteuning van vrijwilligers bij andere instellingen in Sliedrecht.”

Een andere ontwikkeling die Schoonderbeek constateert is dat er de laatste tijd veel aandacht is voor mantelzorg. ,,Mantelzorgers zijn mensen die iemand in de eigen omgeving, meestal een familielid, verzorgen. Het ouderenwerk heeft in samenwerking met MEE een programma van bijeenkomsten en cursussen ontwikkeld dat mantelzorgers tot steun kan zijn.”

Ook gaat Ouderenwerk de wijk in. ,,Naast de activiteiten en dienstverlening die al georganiseerd worden in vier seniorencomplexen in Sliedrecht, zal de stichting zich nog meer gaan richten op buurtgericht werken. Dit gebeurt in samenwerking met woningcorporaties en zorgverleners.”

Rechtswinkel

In 2009 gaat de stichting zich in vervolg op het Rechtswinkelspreekuur ook bezig houden met Sociaal Raadsliedenwerk. André: ,,Nogal wat mensen zijn in Nederland aangewezen op instanties en regelingen. Het verkeer tussen de instantie en de burger loopt nog wel eens vast. Wij gaan voor mensen die hiermee te maken hebben een apart spreekuur inrichten, waar wordt gekeken wat het probleem is en hoe dit zou kunnen worden opgelost.”

Schoonderbeek concludeert dat de beweging die WMO in gang heeft gezet positief werkt. ,,De WMO biedt het ouderenwerk dus de kans zich te verbreden op die terreinen waar zij al een jarenlange ervaring opgebouwd heeft. Maar los van al deze ontwikkelingen blijven de dienstverlening en de activiteiten de belangrijkste poot van het ouderenwerk.”

Bij de Stichting Ouderenwerk kan een ieder terecht met vragen, maar ook zelf actief zijn in de dienstverlening aan ouderen. 55-plussers kunnen deelnemen aan allerlei activiteiten. Het Ouderenwerk is samen met andere organisaties te vinden in De Reling, als buur van het gemeentekantoor. In De Reling kunnen belangstellenden elke morgen terecht in het kantoor van de stichting. Ook de sociëteit en de ruimtes waar activiteiten georganiseerd en cursussen gegeven worden zijn in De Reling. Er is een grote zaal waar ‘Meer Bewegen voor Ouderen’, zoals gymnastiek, dansen en yoga gegeven wordt. Regelmatig zijn er ontspannings- en voorlichtingsbijeenkomsten en wordt die zaal gebruikt voor activiteiten zoals koersbal, darten en de repetities van seniorenkoor Zanglust.

Maar ook in de Tuinfluiter, Hofstee (Elzenhofflat), Joost van den Vondelflat en Deltaborgh is de stichting regelmatig te vinden. De ouderenadviseur houdt er spreekuur en er vinden bewegings-, educatieve en sociaal culturele activiteiten plaats.

Alle 55-plussers hebben deze zomer de paarse Wegwijzer 2008/2009 in de brievenbus gekregen met daarin het nieuwe activiteitenprogramma en informatie over dienstverlening en vrijwilligerswerk. Eind augustus ontvangen zij de eerste maandfolder van dit seizoen, waarin te lezen is welke cursussen en activiteiten in september weer op gaan starten. Stichting Ouderenwerk Sliedrecht in De Reling, Industrieweg 13. Telefoonnummer 0184-416729 (09.00-12.00 uur). Zie ook www.ouderenwerksliedrecht.nl.

advertentie
advertentie