Veel psychische klachten bij ouderen in regio

4 september 2008 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Een kwart van de inwoners van 75 jaar en ouder in de regio Zuid-Holland-Zuid kampt met psychische klachten. Dat is 10 procent meer dan het landelijk gemiddelde. Hoogtijd om er iets aan te doen, aldus directeur van de stichting Ouderenwerk Sliedrecht en voorzitter van de werkgroep psychische problematiek, André Schoonderbeek.

“Sliedrecht loopt voorop met preventieproject”

Door André Visser

De cijfers komen uit de gezondheidsmonitor van de GGD Zuid-Holland. Volgens Schoonderbeek is het een ‘enorme ramp voor mensen die dit betreft’. ,,In het overleg van de Commissie Eerstelijns Gezondheidszorg Sliedrecht (EGS) hebben we gezegd dat dit om nadere bestudering vraagt. Maar daar wachten we niet op. We gaan er ook wat aan doen.”

In samenwerking met de GGD, De Grote Rivieren, stichting Ouderenwerk Sliedrecht, Rivas, Stichting Waardeburg en Beeuwkes Thuiszorg heeft de commissie EGS besloten een depressiepreventie project te starten. Het doel van het project is om het percentage ouderen met psychische problematiek terug te dringen. Eén van de onderdelen is een cursus voor weduwen en weduwnaars, gericht op het leren omgaan met het verlies van een partner.

Het grootste probleem van psychische problemen is volgens Schoonderbeek niet dat er niets aan te doen is. “Het punt is dat je die mensen niet bereikt. Daarom zetten we een heel circuit op om mensen te lokaliseren, zoals de thuiszorg, maatschappelijke organisaties en kerken. ,,In iedere organisatie hebben we een functionaris die de mensen lokaliseert.” Schoonderbeek benadrukt overigens dat mensen niet opgejaagd moeten worden en dat zorgvuldigheid heel belangrijk is. ,,Middels de relaties en contacten die er al zijn, kijken we of mensen te motiveren zijn om er wat aan te doen.” Wat de oorzaken zijn van het hoge percentage klachten, durft Schoonderbeek niet zeggen. ,,Maar het verschil is groot en zorgelijk.”

Mirjam van Dongen, hoofd van de afdeling Preventie van De Grote Rivieren, nuanceert de cijfers enigszins. ,,Het lastige aan cijfers is dat ze op meerdere manieren geïnterpreteerd kunnen worden. 25 procent van de ouderen voelt zich psychisch ongezond, dat is het slechte nieuws”, aldus Van Dongen. Maar dat is niet direct af te zetten tegen een landelijk gemiddelde. ,,Vijftien procent van de 55-plussers landelijk heeft depressieve klachten, waarvan 5 tot 10 procent daadwerkelijk depressief is”, licht Van Dongen toe. ,,Maar je psychisch ongezond voelen is een subjectief gegeven.”

Positief nieuws is volgens haar vooral dat Sliedrecht voorop loopt in de aanpak van de problematiek. Het depressiepreventie project omvat meer dan de cursus die binnenkort start. Professionals zijn getraind om signalen van een depressie te signaleren. Zo is er een objectief signaleringsinstrument ontwikkelt, waarmee vastgesteld kan worden met wat voor soort hulp iemand het meest gebaad is. Zo zal het voor de één al kunnen helpen om mee te doen met activiteiten van de stichting Ouderenwerk Sliedrecht, terwijl het voor de ander noodzakelijk is naar de huisarts te gaan voor een doorverwijzing naar De Grote Rivieren. Naast de genoemde training worden er voorlichtingsbijeenkomsten georganiseerd voor de ouderenbonden en voor vrijwilligers van maatschappelijke organisaties. ,,We willen van alle lagen in de maatschappij gebruik maken.” De cursus voor weduwen en weduwnaars start op 13 oktober.

advertentie
advertentie