Genealogische reis naar hugenoten

18 september 2008 om 00:00 Nieuws

De zoon van Kees Blokland heet Izak, zo ook zijn vader en overgrootvader. Door een vaste manier van vernoemen sloeg die naam steeds een generatie over. De afstamming voert terug tot de Hugenoten. De Lormier (1688-1734) waar het om draait in het boek heet ook Izak. Hierdoor is de link met Kees Blokland direct duidelijk. Blokland vertelde al in 2007 in Het Kompas dat hij bezig was met het verzamelen van gegevens over het geslacht Lormier en zijn afstammelingen. Hij sprak gepassioneerd over dat onderzoek en allerlei wetenswaardigheden, anekdotes en feitjes. Maurice Lescure, een verre verwant die al eerder over deze naam publiceerde, neemt onder andere het Franse deel van het onderzoek voor zijn rekening. De andere mede-schrijvers zijn Jan Haisma en Arie Spoormaker.

SLIEDRECHT – Een familieverhaal in historische, genealogische en historische zetting. Dat is kort samengevat de inhoud van het boek ‘Het geslacht Lormier uit Nérac’ met als ondertitel ‘Een binnen- en buitenlands familieportret, dat in Nederland uitloopt in de naamwisseling Spoormaker. Kees Blokland, voorzitter van genealogische vereniging ‘De Stamboom’, is mede-samensteller van het boek. Genealogisch gezien is hij via de grootmoeder van zijn vaders kant verwant aan de naam Lormier.

Door Margreet Strijker

Het voorwoord begint met: ‘’In deze familiegeschiedenis worden we geconfronteerd met een aantal facetten van de samenleving, waaronder een volksverhuizing op religieuze grondslag; het leidmotief voor deze familiegeschiedenis, en het gezinsgebeuren, met name wat betreft de levensfeiten (geboorte, doop, trouwen, overlijden).”

Het boek is ingedeeld in negen hoofdstukken en begint met het historisch brede kader en de religieuze achtergrond (reformatie, hugenoten), waarin ook wordt uitgelegd waar het familieverhaal start. Een hoofdstuk is gewijd aan de religieus roerige tijden in Frankrijk, vooral de gebeurtenissen die ten grondslag liggen aan de hugenotenvervolgingen. Dan komen we uit bij het geslacht Lormier in de religieuze vrijhaven Nérac. Verderop is te lezen hoe zij in Nederland terecht kwamen.

Een heel hoofdstuk handelt over de instandhouding van de naam Izak. Daarna is de “Wonderbaarlijke, turbulente Fortunée (1776-1851), die blijkbaar dicht in relatie stond met Napoleon” aan de beurt. Vervolgens wordt uitgelegd hoe de families Lormier/Spoormaker in elkaars verlengde liggen. In het laatste hoofdstuk vertellen de samenstellers over hun persoonlijk profiel en de familiale betrokkenheid.

Het mooi vormgegeven boek is rijkelijk geïllustreerd. Foto’s van het huidige Nérac worden afgewisseld met historische prenten, afbeeldingen van oude akten en portretten van vroegere en huidige Lormiers en hun nazaten. Ook de samenstellers zelf staan erin. ‘Het Geslacht Lormier uit Nérac’ kost 30 euro en is te bestellen via genealogische vereniging ‘De Stamboom’, gevestigd in De Reling, Industrieweg 13. Voor openingstijden zie: www.destamboomsliedrecht.nl.

advertentie
advertentie