‘Happy end’ aan soap over de lift

9 oktober 2008 om 00:00 Nieuws

.

De Reling wekenlang in verbouwing SLIEDRECHT - Het zal even stofbijten worden en oordopjes in voor cliënten van De Reling, maar de meeste betrokkenen zijn allang blij dat de laatste afleveringen van de ‘liftsoap’ in zicht zijn. Komende week start er een ingrijpende verbouwing in De Reling die zeven tot acht weken gaat duren. De lift wordt ontmanteld, de schacht vergroot en een nieuwe lift geplaatst. Cliënten kunnen in deze periode alleen met de trap naar de eerste etage

In 2005 is De Reling in gebruik genomen. Al snel bleek dat de huidige voor incidenteel gebruik bedoelde lift niet voldoet in het verenigingsverzamelgebouw. Veel cliënten van Ouderenwerk, Gemiva en Grote Rivieren zijn afhankelijk van een lift. Maar ook sommige bezoekers van speel-o-theek, vluchtelingenwerk, fotoclub, logopedische dienst, Anders Actieven, Stamboom en Homestart kunnen niet zonder.

Ouderenwerk (tevens beheerder Reling), Gemiva en Speel-o-theek dienden al in 2005 een verzoek in voor een andere lift. Na een open brief van Ank van Kamer (vrijwilliger bij het ouderenwerk) aan B&W in Het Kompas begin 2007 ging het balletje pas echt rollen: “Doordat de lift geen automatische deuren heeft kunnen rolstoelers en scootmobielers er moeilijk of niet zelfstandig gebruik van maken. Mensen voelen zich onveilig omdat de lift geen kooi heeft, maar een plateau dat in een open schacht op en neer gaat. Wat zou het heerlijk zijn als u met het voorstel de lift te vervangen instemt.” In eerste instantie was er al eind 2006 binnen de gemeente voldoende draagkracht voor een nieuwe liftconstructie. Bij de Algemene Beschouwingen in 2007 werd duidelijk dat de VVD, wegens de hoge kosten toch eerst (nog) een onderzoek wilde. Naar aanleiding daarvan kwam Ank weer in actie. Uiteindelijk is vastgesteld dat een nieuwe lift zeker geen overbodige luxe is. Op 13 oktober begint Aannemingsbedrijf Visser met de voorbereidingen. Eind december zal de eerste etage van De Reling voor iedereen weer toegankelijk zijn.

Het receptieteam van De Reling dat bestaat uit ouderenwerkvrijwilligers krijg het druk met iedereen verwijzen en begeleiden naar de juiste ruimtes. Een rommelige periode waarin Jeannette, Willy, Vera, Annie, Nel, Meri en Jan in herrie en stof hun werk zullen doen, al dan niet met stofbril en veiligheidshelm. Atelier en Printerij gaan gebruik maken van een noodingang. Voor hun rustruimte op de eerste etage is geen alternatief. Wel zal door de aannemer alles in het werk gesteld worden, dat het invalidentoilet te allen tijde voor iedereen bereikbaar blijft.

Het koor en de leeskring van het ouderenwerk hebben onderdak gekregen bij Waardeburgh. Door intern schuiven kunnen de kaartclubs en sommige cursussen naar de begane grond verhuizen, terwijl de bewegingsgroepen boven of elders hun oefeningen gaan doen. Maar niet voor elk probleem en elke organisatie is een oplossing voorhanden. De aannemer en het ouderenwerk vragen de gebruikers en bezoekers dan ook begrip voor de overlast. Alle betrokkenen zijn echter vooral blij dat de laatste afleveringen in zicht zijn van de ‘liftsoap’: “ ’t Mot eerst warre wil ’t rêêje’.”

advertentie
advertentie