‘Het hele team heeft een litteken’

9 oktober 2008 om 00:00 Nieuws

Een nachtmerrie voor iedere badmeester. Op 25 november 2007 verdronk een driejarig meisje in het zwembad. Hans Grinwis was er zelf bij die dag. ,,Het is een zwarte bladzijde in mijn carrière. Dan komt er een hoop los. Mensen die zeggen: ‘Zie je wel, ze letten niet goed op. Ze lopen uit hun neus te eten en lolletjes aan de kant te maken’. De zaak sleept nog steeds voort.”

De Lockhorst wil vertrouwen publiek terug SLIEDRECHT - Sport-Leisurecentrum De Lockhorst heeft een moeilijke tijd achter de rug. In november vorig jaar verongelukte een meisje in het zwembad. ,,Ik was er zelf bij die dag”, vertelt Hans Grinwis, hoofd zwemzaken. Een zwarte bladzijde in zijn 31-jarige carrière bij het Bronbad. Naast deze verschrikkelijk gebeurtenis kreeg De Lockhorst te maken met nog meer negatieve publiciteit. Via twee ingezonden brieven in deze krant, klaagden bezoekers over de strenge regels in het zwembad. Samen met de kersverse manager van De Lockhorst, Stanley Hennep, één week in dienst, blikt Hans Grinwis terug op het afgelopen jaar. En samen kijken ze vooruit.

Door André Visser

Grinwis is minder open over de uitspraak van de provincie dat er te weinig toezicht was op de bewuste dag. ,,Daar doe ik geen uitspraak over. Maar het is in ieder geval verschrikkelijk wat er gebeurt is. Het hele team heeft een litteken.”

,,Voorheen gold er vooral een ‘wees welkom’ verhaal”, geeft Grinwis aan. ,,Ouders waren verantwoordelijk voor hun kinderen.” Vandaag de dag zijn de eisen aangescherpt. Zo moeten kinderen zonder diploma verplicht vleugeltjes hebben. ,,Wij willen dat allemaal zo vriendelijk mogelijk zeggen, want we willen de mensen natuurlijk graag binnen hebben. Maar het gaat wel om de veiligheid van de kinderen.”

Dat de ouders die ingezonden brieven stuurden, klaagden over de strenge regels, kunnen Grinwis en Hennep dan ook niet goed begrijpen.

Hennep verduidelijkt het met een voorbeeld: ,,Als je in de Efteling in de rij staat voor de Python met je kind, zie je bordjes met een minimale lengte van zo’n 1,40 meter. Is je kind kleiner, dan mag je er niet in. Dan moet je niet verbaasd zijn als je er aan het eind van de rij, bij de ingang, niet ingelaten wordt.”

Strengere regels

Naast de strengere regels voor de bezoekers, zorgt de De Lockhorst er zelf voor dat er ruim voldoende toezicht is in het zwembad. Zelfs als iemand naar de toilet moet, is er voldoende toezicht. Dat klachten over het feit dat de strenge regels niet altijd in korte tijd juist zijn afgehandeld, zou kunnen, geeft de nieuwe manager aan. ,,Ik was er toen nog niet. Maar puur verstandelijk zeg ik dat het niet zo zou mogen zijn dat klachten ergens blijven hangen. Het is niet goed te praten, maar we werken er nu hard aan.”

Toekomst

Het afgelopen jaar daalde het bezoekersaantal van het bronbad met zo’n 25.000 bezoekers op de normaal gesproken 325.000 per jaar. Ondanks het persoonlijk leed dat altijd blijft, wil De Lockhorst nu een negatieve periode afsluiten. ,,Het afgelopen jaar wilden we sober naar buiten treden”, legt Grinwis uit. ,,Het team is er nu aan toe om het af te sluiten. Het jaar is bijna om. Het team is toe aan rust en aan dat doen waar ze goed in zijn.”

Ideeën zijn er genoeg voor de toekomst. ,,Stilstand is achteruitgang. We willen nieuwe markten aanboren en ideeën lanceren. Bijvoorbeeld een fitnesscentrum. Maar ook de zwemlessen zijn constant in ontwikkeling.” Daarnaast zou Grinwis graag aquaspinning het zwembad willen ‘binnenbrengen’.

Hans Grinwis werkt al 31 jaar bij het bronbad. ,,Ik heb het gewoon heel goed naar mijn zin. We hebben een heel leuk team en ik ben een beetje honkvast.” Ook Hennep ziet toekomst in De Lockhorst: ,,Als ik zie wat er allemaal nog mogelijk is en wat er allemaal op stapel staat, dan wil ik die uitdaging graag aangaan. Er werkt hier een fantastische ploeg mensen die ik graag gemotiveerd wil houden.”

advertentie
advertentie