Bankcrisis raakt Sliedrechts geld niet

16 oktober 2008 om 00:00 Nieuws

REGIO - De gemeente Sliedrecht heeft haar eigen financiële middelen op een veilige manier uitstaan. Dat meldt wethouder Hans Tanis desgevraagd, naar aanleiding van het bericht dat de Gemeenschappelijke Regeling Drechtsteden een kortlopend krediet van zeven miljoen euro tegen een hoog rendement had uitgezet bij de Landsbanki in IJsland. Afgelopen week ging de bank over de kop en op dit moment is nog onzeker of de Gemeenschappelijke Regeling Drechtsteden nog geld terug ziet van het geld dat zij bij de bank had uitstaan.

,,Voor de gemeente Sliedrecht zijn er geen directe gevolgen van de crisis rond Landsbanki. Wij hebben onze eigen financiële middelen uitstaan bij de Bank Nederlandse Gemeenten, dat geld staat daar heel veilig”, vertelt Tanis. Wel is de gemeente via de Gemeenschappelijke Regeling Drechtsteden mogelijk betrokken bij de strop die de Drechtsteden boven het hoofd hangt. ,,Binnen de regeling is Sliedrecht voor negen of tien procent vertegenwoordigd. Het is echter niet zo dat de gemeente Sliedrecht nu voor zeven ton een financieel risico loopt”, meent de wethouder. ,,Het is allemaal nog te prematuur om dat te stellen. Maar als een deel van de financiële middelen binnen de gemeenschappelijke regeling verdampt, kan daar geen bestemming meer aan worden gegeven. Binnen het samenwerkingsverband van de Drechtsteden bestaan verschillende geldstromen en het is nog onduidelijk waar de klappen kunnen vallen. Sliedrecht heeft haar eigen geld veilig uitstaan en loopt niet tegen problemen aan zoals de gemeenten Graafstroom en Dordrecht.” Die gemeenten hadden gelden uitstaan bij de banken die afgelopen week over de kop gingen.

Het geld dat de Gemeenschappelijke Regeling Drechtsteden heeft uitgezet bij de IJslandse bank, is geld dat niet meteen nodig was. Als een soort spaarpotje is de zeven miljoen euro tot en met 20 oktober 2008 vastgezet bij de IJslandse bank. ,,We komen niet meteen in acute nood, maar in het ergste geval kampen we inderdaad met een gat van zeven miljoen euro”, vertelt Jan van de Zedde, woordvoerder van Bureau Drechtsteden. De begroting van de Gemeenschappelijke Regeling Drechtsteden beslaat bijna een kwart miljard euro; het bedrag bij Landsbanki is dus maar een relatief klein deel.

,,Het blijft echter veel geld, maar het heeft geen nut om paniek te zaaien. Het is normaal om, binnen bepaalde regels, geld uit te zetten bij een bank zodat je er rente over kunt vangen”, aldus Van de Zedde. ,,Wat de afgelopen weken is gebeurd heeft niemand kunnen voorzien.” Op het moment wordt hard gewerkt aan verschillende scenario’s omdat nog niet bekend is of en in welke mate de Gemeenschappelijke Regeling Drechtsteden een financieel verlies lijdt.

advertentie
advertentie