Nindo, de weg van het zwaard

23 oktober 2008 om 00:00 Nieuws

Het eerste gedeelte van de les is opgebouwd uit een conditietraining. Daarna starten de deelnemers met een houten zwaard. Met rustige één op één oefeningen wordt vervolgens uitleg gegeven. Deze oefeningen bestaan uit aanval en verdediging, net als bij andere vechtsporten. ,,Je ontdekt bij deze sport de geheimen achter de beweging”, volgens Dubbeldam. ,,Als afsluiting kan er soms in de vorm van een meditatie diepere kennis doorgegeven worden.”

‘Slagen zijn door eeuwenoude studies verfijnd’ SLIEDRECHT - ,,Zwaardtechnieken die een geheel andere kijk op de vechtsport zullen geven”, zo omschrijft Barry Dubbeldam de vechtsport Nindo, waarin hij vanaf 27 november les zal gaan geven bij club Havana.

Met de sport worden vooral principes aangeleerd die ook in het dagelijks leven toepasbaar zijn. ,,Ikzelf heb nooit geloofd dat je in een aantal lessen kan leren vechten, maar ik stond versteld van hoe snel mensen, die nog nooit iets met vechtsport te maken hebben gehad, deze oefeningen zo snel onder controle kregen”, volgens Dubbeldam.

Voor geïnteresseerden in hardere vechtsport bestaat de mogelijkheid de geleerde oefeningen onder begeleiding op een hoger niveau uit te proberen. Dan niet met het zwaard, maar wel met enige protectie.

In de komende maanden worden tien lessen gegeven van de sport. Als afronding zal er aan de deelnemers, die de volledige cursus hebben afgerond, een officieel certificaat overhandigd worden. Bij de laatste les worden de verschillende zwaardvormen op papier uitgedeeld zodat ze later nog eens bekeken kunnen worden.

Waarom een zwaard? “Deze eeuwenoude slagen of kata’s zijn door eeuwenoude studies verfijnd. Na een aantal zwaardslagen te hebben geleerd ontdek je heel technieken die in noodsituaties echt van pas komen”, aldus Dubbeldam, “Of je dit kan gebruiken in andere material arts? Ik probeer de deelnemers mee te nemen naar de diverse andere gevechtskunsten die in het Westen bekend zijn. Onder andere karate, kickboxen en aikido. Met andere woorden: het is voor iedereen een ontdekkingsreis.”

advertentie
advertentie