Na 60 jaar nieuw hoofdstuk

13 november 2008 om 00:00 Nieuws

,,Zestig jaar weten we zeker”, vertelt Anne de Vries. ,,Maar waarschijnlijk is het al veel langer. Mijn opa (1899), verhuisde vanuit het Friese Drachten naar Sliedrecht waar hij in 1918 voor het eerst werd gesignaleerd als zelfstandig huis- en rijtuigschilder. Anne, ik werd naar hem vernoemd, trouwde in 1924 met mijn oma, een Sliedrechtse. En in 1925 werd mijn vader, Gaitzen de Vries geboren.” In de oorlogsperiode was er als zelfstandig schilder niets te verdienen, in die periode werkte Anne als schilder bij Scheepswerf De Klop. In 1948 werd het bedrijfje, een schuurtje achter het huis, weer opgericht. Nu samen met zoon Gaitzen als Fa. de Vries & Zn.

De Vries blijft geschiedenis schrijven SLIEDRECHT - Het boek van de geschiedenis van Fa. de Vries & Zn. krijgt telkens weer een nieuw hoofdstuk. Het nieuwste hoofdstuk in de vorm van een uitbreiding komt in januari 2009 aan bod. Aan het einde van dit artikel lichten we een tip van de sluier op. Eerst duiken we samen met Anne en Jeanine de Vries de 60-jarige geschiedenis in van dit markante Sliedrechtse bedrijf.

Twee in één

In 1951 werden twee oude huisjes op B651 (Kerkbuurt) gekocht. Het raam aan de voorzijde diende als etalage. Niet lang daarna kwam het belendende pand van Garage-Romeijn beschikbaar. Een ideale plek om een autospuitinrichting en het schildersbedrijf in te vestigen. ,,Eigenlijk praten we over twee bedrijven in één; mijn moeder is de dochter van Jan-Dirk van der Leun, destijds eigenaar Fa. van der Leun, een bekend schildersbedrijf in Sliedrecht. Door het huwelijk heeft mijn vader als het ware twee bedrijven in één verenigd”, aldus De Vries. De omgeving was aanzienlijk anders. De Smidsstoep en Scheepswerf Lanser (Wurffie van Lanser) zijn nu verdwenen. Alleen de Groen van Prinstererschool lijkt nog enigszins op dat van vroeger. In 1962 werden de oude huisjes gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouw, op vierjarige leeftijd mocht Anne de eerste steen leggen. Opmerkelijk feit is dat Gaitzen de Vries in 1978 samen met enkele andere winkeliers nog een vergeefse poging deed om te voorkomen dat de Kerkbuurt een wandelpromenade zou worden. Een jaar later kwam Anne de Vries in de zaak. Het schildersbedrijf werd opgeheven; Anne vond het spuitwerk veel leuker om te doen, samen met zijn leermeester Teus Kolders. In 1989 trok Gaitzen zich terug uit de zaak en trad Anne’s echtgenote Jeanine definitief toe. In 1993 werd de winkel aanzienlijk uitgebreid ten koste van een deel van de spuiterij op dijkniveau, maar op polderniveau werd de schilderswerkplaats tot autospuiterij ingericht. Tot het jaar 2000 volgden zeer goede jaren, daarna werd het autospuiten steeds minder. In plaats daarvan werden onder andere keukens gespoten en ook specialistisch werk zoals een zelf gebouwd vliegtuig of achterklepjes van miniatuurauto’s werd niet uit de weg gegaan. De winkel bleef groeien, net als de zonen Lazlo en Yoerik, nu 17 respectievelijk 20 jaar oud. Van 1998 tot 2005 was Anne bijzonder actief als voorzitter van Winkelierskring Sliedrecht. Net in de tijd dat de Kerkbuurt werd gerenoveerd. De naamstenen en de door hem ontworpen lichtmasten en het speeltoestel herinneren daar nog aan. Deelname aan tal van commissies, een belangrijke rol bij Crescendo en ondertussen de inrichting van Theater De Lockhorst verzorgend, betekende veel afwezigheid van Anne. Dientengevolge kreeg Jeanine het in die tijd érg druk. Sinds 2005 is Anne er weer veel vaker. In 2006 werd Hokken Kunsthandel overgenomen en in 2007 werd afscheid genomen van de trouwe Teus Kolders en daarmee van de spuiterij.

En hiermee komen we terug op het begin van het verhaal. De verbouwing van de spuiterij tot onderdeel van de winkel is ver gevorderd. Er komen nieuwe producten bij in de vorm van betaalbare kunst. Originele schilderijen en zogeheten Giclées, reproducties in een beperkte oplage en van een superkwaliteit, gaan de nieuw verkregen ruimte vullen. Met het dealerschap van Parlene doen ook sculpturen en allerhande sierattributen voor in huis hun intrede. Op zaterdag 10 januari kan iedereen kennismaken met het hernieuwde bedrijf dat ook in zijn uitingen is gemoderniseerd: een nieuw begrip wordt gelanceerd: Verfkunst. Om de interne verhuizing wat makkelijker te maken, profiteren de klanten mee: tot en met 6 december wordt op de Kerkbuurt 25 een grote verbouwingsuitverkoop gehouden.

advertentie
advertentie