Wegwijs worden in de wirwar

Nieuws

Marjan Bisschop (42) begon als secretaresse in de advocatuur. Van 1994 tot 1999 volgde zij in de avonduren een rechtenstudie. Ze is getrouwd met Bas Bisschop en moeder van Lennart (9) en Wouter (6). Hoogzwanger van de oudste studeerde ze af. Ze heeft zelf ooit gezegd: ,,Lennart is geboren met een wetboek in zijn hoofd.” In 2000 ging ze aan het werk als advocaat met specialisatie asiel- en vreemdelingenrecht. Marjan is geen onbekend gezicht in Sliedrecht. Sinds eind 2000 is ze actief voor de ChristenUnie. In 2006 werd ze met voorkeursstemmen gekozen in de gemeenteraad voor de fractie SGP/CU. Ze heeft haar nieuwe baan aanvaard in overleg met B&W en haar raadsfractie. ,,Niemand van de betrokkenen verwacht dat het Bureau Sociaal Raadslieden fricties op zal leveren rond het gemeenteraadswerk. Ik zit hier met een hele andere pet op, maar mocht er sprake zijn van belangenverstrengeling, dan zal ik de cliënt doorverwijzen naar een andere persoon of instantie”, aldus Marjan. In overleg met haar andere werkgever heeft Marjan haar werkzaamheden voor het asiel- en vreemdelingenrecht verminderd waardoor er tijd vrij kwam voor deze nieuwe uitdaging.

Bureau Sociaal Raadslieden in De Reling SLIEDRECHT - Wegwijs gaat maken in de wirwar van regels en voorzieningen. Het is hard nodig voor veel mensen. Daarom start in december in De Reling een Bureau Sociaal Raadslieden waar alle inwoners van Sliedrecht gratis terecht kunnen met vragen over bijvoorbeeld uitkeringen en sociale voorzieningen, studiefinanciering, belastingen, alimentatie, vreemdelingenzaken en burenrecht. Het bureau zal worden bemand door advocate en raadslid Marjan Bisschop.

Door Margreet Strijker

Wethouder Johan Lavooi noemt het Sociaal Raadsliedenwerk één van de speerpunten van het WMO-beleid (Wet Maatschappelijke Ondersteuning). ,,Ik ben ontzettend blij dat we dit samen met de Stichting Ouderenwerk hebben kunnen realiseren. De samenleving wordt steeds ingewikkelder en mensen raken soms even de weg kwijt in de bureaucratie. Dan is het goed hen weer op weg te helpen.” Er is volgens Lavooi een intensief contact tussen gemeente en ouderenwerk. ,,Door de uitvoering van de WMO zie je dat het ouderenwerk haar werkveld steeds meer gaat verbreden. Bij de ontwikkeling van het Bureau Sociaal Raadslieden hebben we een instantie gezocht, die zoiets kan realiseren en hier in Sliedrecht kom je dan vanzelf bij hen uit.”

De WMO stimuleert dat kwetsbare groepen mee kunnen (blijven) doen aan de samenleving. En dat is precies waarom deze functie Marjan op het lijf geschreven is. ,,Ook bij mijn werk als advocaat heb ik altijd bewust voor het werken met deze mensen gekozen. Ik ben overigens nog op zoek naar vrijwilligers met een sociaal juridische achtergrond of interesse die mij administratief kunnen ondersteunen of willen assisteren bij de spreekuren.”

Het Bureau Sociaal Raadslieden geeft bij vragen of problemen over wetten en regelgeving advies en helpt bij het zoeken naar de beste oplossing. ,,Ik kan helpen bij het schrijven van een brief of het invullen van formulieren, of het leggen van contact met een instantie. Maar ik zal niet optreden in procedures namens cliënten. Ook schrijf ik geen brieven namens hen. Ik help wel bij het opstellen ervan, maar het blijven altijd de stukken van de mensen zelf. Wanneer dat nodig is verwijs ik door naar een andere instantie, zoals het juridisch loket in Dordrecht.”

Marjan draait al enige maanden de spreekuren van de Rechtswinkel op de woensdagavonden in De Reling. Mensen die voorheen via die weg hulp inriepen kunnen nu op dezelfde tijd terecht bij het Bureau Sociaal Raadslieden. Op 2 december zal Johan Lavooi op officiële doch ludieke wijze het bureau openen.

Bureau Sociaal Raadslieden in De Reling, Industrieweg 13. Telefoonnummer: 0184-419112. Telefonische spreekuren: dinsdag 09.00 tot 10.00 en van 13.00 tot 14.00 uur. Inloopspreekuren: dinsdag 10.00 tot 12.00 en woensdag 19.00 tot 20.00 uur. Email: info@sociaalraadsliedensliedrecht.nl. Website: www.sociaalraadsliedensliedrecht.nl.

advertentie