Gemeente knapt speelplekken op

Nieuws

Het zijn zeven speeltuintjes die de gemeente Sliedrecht de komende weken renoveert; twee speelplaatsen in de Rijnstraat, twee in de Stormrand en ook nog in de Alewijnsweer, Schoutsweer en Wilgenhof. Jan Dijkstra, medewerker van de afdeling Plantsoenen en Reiniging, vertelt dat het nodig is dat de speelplekken worden aangepakt. ,,Speeltoestellen hebben een levensduur van twaalf tot vijftien jaar en deze zijn aardig verouderd. De afgelopen weken zijn de speelplekken aangepakt om opnieuw te worden ingericht. Volgende week worden de nieuwe speeltoestellen geplaatst en in de twee weken daarna vindt de afwerking plaats, zodat ze kinderen nog voor de jaarwisseling kunnen spelen.”

Grijze speelplaatsen worden groener SLIEDRECHT - Kinderen in Sliedrecht kunnen vanaf half december weer veilig spelen op diverse plekken in Sliedrecht. De gemeente pakt de komende weken zeven speelplaatsen aan. Niet alleen worden nieuwe speeltoestellen geplaatst, maar ook worden de vaak grijze speelplekken omgetoverd in aantrekkelijke groene speelparadijsjes.

Door Marjanne Dijkstra

De nieuwe speeltoestellen zijn van duurzaam materiaal (metaal en kunststof) en zijn volgens Dijkstra uitgevoerd in hippe kleuren. Bij het trapveldje aan de Rijnstraat worden de doeltjes vervangen door kleine pannadoeltjes die geïntegreerd zijn in het hekwerk. Ook komt bij het trapveld een speeltoestel voor oudere kinderen. Dijkstra: ,,Het is een hoog klimtoestel met een ronddraaiende spiraal. Kinderen boven de twaalf kunnen daar elkaar ontmoeten en willen meer uitdaging dan een schommel.”

Mooie speeltoestellen komen dus te staan op de speelplekken, maar dat is niet alles. ,,Waar nodig passen we de inrichting aan, we willen groenere speelplaatsen. Een goed voorbeeld is de Rijnstraat. Daar liggen veel betontegels, waar onkruid tussendoor groeit. Dat is niet onze bedoeling van groenere speelplekken. We zullen de betontegels verwijderen en gras aanplanten. Rond de speeltoestellen zelf komt een valdempende ondergrond van boomschors van Franse zeedennen. Als een speeltoestel een valhoogte van minimaal zestig centimeter heeft, moet onder het toestel valdemping worden aangebracht. Dat kan op verschillende manieren, maar de boomschors draagt daarnaast ook bij aan een groenere omgeving. Kinderen kunnen zo veilig spelen en lekker rennen rond de toestellen.”

Voor de verbetering van de speelplekken is regelmatig contact geweest met de bewoners, weet Dijkstra. ,,Na het maken van de tekeningen hebben we inloopmomenten gehad waarbij burgers konden reageren op de plannen. Daar kwamen een aantal suggesties uit waarbij wij aangaven of het wel of niet mogelijk was.” Een concreet voorbeeld is het trapveldje aan de noordzijde van de Rijnstraat. ,,Wij hadden het plan om het veld te verplaatsen naar de zuidzijde, maar de bewoners wilden het liever op de huidige locatie houden. Ook zijn bij de Schoutsweer na overleg met bewoners andere toestellen geplaatst; in plaats van een combitoestel voor de jonge jeugd komen daar nu een grote wip en een duikelstang.”

advertentie
advertentie