Agent zoekt krasse knarren (m/v)

Nieuws

Klaas Blokland (buurtagent centrum): ,,Het afgelopen jaar is er wekelijks minstens één aangifte gedaan. De laatste maanden overkomt het soms zelfs twee tot drie mensen per week. We willen dit projectjaar een kantelpunt proberen te bereiken. De mensen ervan bewust maken dat het ook in Sliedrecht voorkomt en dat ook hen dit kan overkomen. Deze lezing is het begin. Het gaat om een bewustwordingsproces, vandaar dat er een heel jaar voor uitgetrokken is.”

Aftrap project preventie zakkenrollerij SLIEDRECHT – Klaas Blokland en José Wouters van de Politie Sliedrecht gaven op 25 november met een voorlichtingsbijeenkomst voor senioren in De Reling de aftrap voor het project Preventie Zakkenrollerij. De meeste vormen van zakkenrollen vinden plaats op de weekmarkt, de Kerkbuurt en in de supermarkten. Ook tijdens evenementen waar veel mensen samendrommen zoals braderieën en Baggerfestival komt het veel voor. Het blijkt dat met name de wat oudere mensen vaak slachtoffer worden van dit soort misdrijven.

Door Margreet Strijker

In het kader van ‘oudere helpt oudere’ is de politie op zoek naar mensen die willen helpen bij dit project. De seniorvrijwilligers worden ingezet in de supermarkten, op Kerkbuurt of weekmarkt en tijdens evenementen. Het is de bedoeling dat zij leeftijdsgenoten aan spreken, die hun tas wel heel uitnodigend aan het winkelwagentje of rollator hebben hangen. Ook wordt gewezen op duidelijk zichtbare portemonnees en let men op of het pinnen veilig gebeurt. Met behulp van een flyer geeft de vrijwilliger dan voorlichting en tips om een gedragswijziging te bewerkstelligen. Blokland: ,,Er hebben zich al vijf personen aangemeld voor ‘oudere helpt oudere’, maar ik hoop op nog een paar ‘Krasse Knarren (m/v)’ die ons willen helpen.

Men gaat in groepjes bij toerbeurt aan het werk. Maandelijks komen we bij elkaar om ervaringen uit te wisselen en aan de hand van de aangiftes te evalueren of er resultaten geboekt worden.” Tijdens de weekmarkt komen er extra acties met spandoeken, bilboards en folders. Begin 2009 gaan Klaas en José in samenwerking met de Stichting Ouderenwerk lezingen geven in de seniorencomplexen Tuinfluiter, Hofstee (Elzenhof) en Vondelflat. Ook hoopt men dergelijke bijeenkomsten in Overslydrecht, Parkzicht, Drechtstreek en Slijeborgh te organiseren.

Tijdens die middagen geeft Klaas aan de hand van dia’s, een geleende rollator en tasjes tips zoals: waardevolle spullen in de binnenzak, sluiting tas tegen de binnenzijde van het lichaam, nooit teveel geld en onnodige waardevolle spullen meenemen en alert blijven.

José Wouters (wijksecretariaat politie Sliedrecht) doet uit de doeken wat er te doen is tegen pinpas fraude. ,,Kort samengevat: pincode nooit bij pinpas bewaren, toetsenblok afschermen en goed om je heen kijken en je niet af laten leiden.”

Aanmelden voor ‘oudere helpt oudere’ kan bij de Politie Zuid-Holland Zuid via telefoonnummer 0900-8844. Vragen naar Klaas Blokland of José Wouters (Politie Sliedrecht).

advertentie
advertentie