IJsclub hoopt op strenge winter

Nieuws

Bestuurslid Jan van der Vlist vindt van wel. ,,We zijn een springlevende club. Er zijn misschien nog maar weinig strenge winters, maar de IJsclub vervult binnen Wijngaarden ook een sociale functie. Elke week wordt bijvoorbeeld in het clubhuis gekaart. Het is zonde als die functie in onze gemeenschap vervalt door de club op te doeken.” Voor de leden van de IJsclub organiseert het bestuur echter nog veel meer, ook activiteiten als het niet vriest. ,,In mei houden we voor onze leden een fietstocht, in juli wordt er gevoetbald en in augustus organiseren we een skeelertoertocht. Die laatste sluit toch een beetje aan bij schaatsen”, lacht Van der Vlist.

SLIEDRECHT - Strenge winters met heftige sneeuwbuien en dagenlange vorst. Een jaar of twintig geleden kwamen die veel vaker voor en kon nog regelmatig worden geschaatst op natuurijs. Nu was Nederland afgelopen week heel even bedekt met een winters laagje sneeuw, maar of het een echt koude winter wordt moeten we maar afwachten. Toen IJsclub Nooit Gedacht uit Wijngaarden werd opgericht in 1928 hadden de leden nog geen last van opwarming van de aarde en bonden ze nog regelmatig de ijzers onder om molentochten te rijden. De IJsclub bestaat dit jaar tachtig jaar en de vraag rijst of een IJsclub in 2008 nog relevant is?

Door Marjanne Dijkstra

Aan het tachtigjarig bestaan van de club wordt feestelijk aandacht geschonken, vertelt Van der Vlist. ,,Vijf jaar geleden hebben we een nog groter feest gevierd, nu doen we het rustiger aan. We houden een Boutdraaiavond op 12 december vanaf 20.00 uur in het clubgebouw. En op 27 december gaan we lekker op pad voor een snertwandeling. Na een goede tocht eten we in het IJsclubgebouw een kom erwtensoep met brood. Ook gaan we regelmatig schaatsen op banen in Breda of Dordrecht en gaan we naar de grootste indoor ijsbaan in Biddinghuizen.”

Met de gemeente is de jubilerende IJsclub in gesprek voor een landijsbaan. ,,Dan hoeft het maar drie nachten goed te vriezen en dan kunnen we al schaatsen. We hopen daar nog uitsluitsel over te krijgen, want het zou echt een aanvulling zijn voor de club.” Voor dit jaar hoopt Van der Vlist weer op een strenge winter. ,,Eerst een week goede vorst en daarna een dik pak sneeuw. Dan vegen we die sneeuw er wel af om te schaatsen.”

advertentie
advertentie