Creativiteit met kralen bij Atelier Yanda

Nieuws

SLIEDRECHT - In het onderhuis van de woning aan de Kerkbuurt 203 is Atelier Yanda gevestigd. Yolanda van den Herik is daar vrijwel dagelijks in de weer met het ontwerpen en vervaardigen van sieraden en het geven van workshops. Zij maakte van haar hobby haar beroep en kan daarin veel van haar creativiteit kwijt. Tijd voor een demonstratie kralen maken en een gezellig gesprek aan de hoge werktafel.

Door Ria Scholten

Een bordje op de gevel wijst de weg naar het atelier. Bij binnenkomst blijkt de ruimte verrassend groot en voorzien van een fraaie keukenopstelling en een aantal hoge werktafels. Langs de wanden kasten met kralen, heel veel kralen en alle andere attributen die nodig zijn om een sieraad te vervaardigen. ,,Zal ik even laten zien hoe glazen kralen gemaakt worden?”, vraagt Yolanda. Dat is niet tegen dovemansoren gezegd en even later is het karakteristieke geluid van de gasbrander te horen. ,,Ik maak gebruik van een Vulcano, een brander in een potje dat ervoor zorgt dat de warmte optimaal bewaard wordt”, vertelt ze. Een staafje glas wordt voorverwarmd voordat het in de vlam wordt verhit tot elfhonderd graden. Een roestvrijstalen stokje met een kalklaagje tegen het plakken wordt eveneens verhit. De gloeiend hete glasdruppel wordt om het stokje gedraaid met als resultaat een ronde glazen kraal die verder kan worden opgesierd met andere kleuren glas. In de oven worden de kralen bij een temperatuur van vijfhonderd graden afgehard. ,,Na een cursus kralen maken was ik meteen verkocht. Ik vond het zó leuk”, vertelt Yolanda. ,,Ik heb een opleiding gevolgd om de fijne kneepjes van het vak te leren. Toen mijn oudste zoon werd geboren ben ik gestopt met mijn werk als verkoopadviseuse op het gebied van woonaccessoires. Na de geboorte van onze derde vond ik dat het tijd was voor een nieuwe uitdaging. Ik wilde heel graag iets creatiefs doen aan huis en zo is Atelier Yanda ontstaan”, blikt Yolanda terug. ,,Ik werk veel op bestelling en combineer de glaskralen in mijn sieraden met écht zilver. Deelnemers aan de workshops hebben de keuze uit duizenden kralen uitgevoerd in metaal, glas, keramiek, hout en andere natuurlijke materialen.” Yolanda deelt haar creativiteit en passie graag met anderen. ,,Naast workshops ‘sieraden maken’ geef ik ook workshops ‘beading’ waarin de deelnemers stapsgewijs leren om zelf glaskralen te branden. Heel leuk is het werken met ArtClay Silver, waarmee de cursisten een zilveren sieraad naar eigen ontwerp kunnen maken.” Ook aan de kinderen is gedacht. ,,Tijdens de kinderworkshops mogen zij aan de hand van duidelijke voorbeelden zelf een ketting en armband maken.”

Voor de doe-het-zelver heeft Yolanda een uitgebreide keus aan kralen, slotjes, knijpkralen, draad, hangers en nog veel meer. De openingstijden en alle verdere informatie zijn te vinden op www.yanda.nl. Het atelier is bereikbaar via 0184-411463.

advertentie
advertentie