Prullenbakken blijken flinke kostenpost

Nieuws

Zo’n dertig prullenbakken werden afgelopen jaarwisseling vernield, vooral door het gebruik van vuurwerk. Dat is een flinke kostenpost voor de gemeente, die met de volgende jaarwisseling in het vooruitzicht nu maatregelen treft. ,,Van sommige prullenbakken wordt de binnenbak verwijderd en in parken of op hangplekken waar veel jongeren komen, halen we de bakken helemaal weg. Dat voorkomt veel schade”, meent Hanegraaf.

Meer maat-regelen tijdens Nieuwjaarsnacht SLIEDRECHT - Prullenbakken bleken een gewild doelwit voor vandalen met Oud en Nieuw. Na de laatste jaarwisseling maakte de gemeente Sliedrecht een schadepost op van ruim negenduizend euro. En dat is veel geld meent Guus Hanegraaf, ambtenaar openbare orde en veiligheid. De nieuwe prullenbakken die de gemeente heeft neergezet zijn zo uitgerust dat de binnenbak van de prullenbak kan worden verwijderd óf dat de bak zelf helemaal kan worden weghalen.

Door Marjanne Dijkstra

Pas sinds een jaar of vijf heeft de gemeente Sliedrecht duidelijk beleid voor de Nieuwjaarsnacht. Hanegraaf: ,,Daarvoor ging nog wel eens een auto in de fik op het Winklerplein. Het is en blijft natuurlijk een nacht waarin meer rottigheid wordt uitgehaald door excessief drankgebruik. We realiseerden ons dat we daar echt iets mee moesten. Dat kunnen we niet alleen, maar doen we in samenwerking met onder andere de politie.”

Niet alleen de politie werkt mee aan voorkoming van vandalisme in de Nieuwjaarsnacht. Ook de suswachten die al enige tijd in het Sliedrechtse uitgaansleven meelopen, zijn op dienst in de feestelijke nacht. Daarnaast huurt de gemeente particuliere beveiliging in en zijn meer agenten op straat te vinden. Niet alleen met hulpdiensten, maar ook met de horeca werkt de gemeente nauw samen. ,,We hebben in kaart gebracht welke horecagelegenheden open zijn en wat zij aan veiligheid doen. We hebben ook een risicolijst gemaakt van plekken waar meer vernielingen worden gepleegd. Voorbeelden van die plekken zijn leegstaande panden en huizen, scholen in het centrum en kerken. Ook panden in aanbouw worden afgetimmerd en krijgen platen voor de ruiten. We proberen op alle mogelijke manieren te voorkomen dat schade ontstaat.”

De gemeente legt ook een focus op het voorkomen van containerbranden. ,,Daar gaat voor de hulpdiensten heel veel tijd in zitten, tijd die ze beter kunnen gebruiken. Ook bleven vorig jaar brandende voorwerpen op de openbare weg liggen. De buitendienstafdeling van de gemeente is in die nacht ook beschikbaar voor het opruimen van het grootste restafval, zodat dat geen gevaar kan opleveren voor de mensen.”

De campagne ‘Stop met Vandalisme’ mag dan bijna afgelopen zijn, Hanegraaf laat weten dat in aanloop naar Oud en Nieuw veel aandacht is voor problemen met vuurwerk. Jongeren zullen dan ook nog steeds via lik-op-stuk-beleid worden gestraft.

advertentie
advertentie