Schrijfster met eigen testpanel

Nieuws

Niemand wist dat Klop al op jonge leeftijd gedichten schreef. En dat wilde ze graag zo houden. Haar ouders kwamen er bij toeval achter, toen Klop’s basisschoolleraar hen erop aansprak. Toen ze tijdens zijn les een gedicht moest voordragen aan de klas, ontdekte hij haar dichttalent. Na afloop van de voordracht vroeg hij wie de schrijver van de tekst was, waarop Klop met een enigszins verlegen ‘ik’ antwoordde.

Nelly Klop: ‘Ik dank mijn schrijf- gaven aan God’ H’VELD-G’DAM - Thuis in haar boekenkast prijken verschillende boeken met haar naam erop. Haar meest recente exemplaar is het kinderboek ‘Noortje naar de tandarts’, alweer de zevende editie van de bekende Noortje-reeks. De schrijfcarrière van Nelly Klop gaat terug naar haar jeugd, waar ze op haar twaalfde begon met het schrijven van gedichten. Ze hield deze gedichten in eerste instantie voor zichzelf. Totdat haar man haar zo’n tien jaar later attendeerde op de kwaliteit van haar teksten en ze besloot een bundel uit te brengen. ,,Ik was me er niet van bewust dat mijn teksten zo goed waren. Ik had ook nooit gedacht dat ik schrijfster zou worden.”

Door Bart Viveen

Op haar 23ste, inmiddels getrouwd, besloot ze op aanraden van haar man ruim vijftig gedichten te bundelen. Een kennis van haar man vond de teksten zo sterk, dat hij voorstelde de bundel te publiceren. ,,Het zijn gedichten voor mensen die steun nodig hebben”, aldus Klop. ,,Het verbaasde me hoeveel positieve reacties ik erop kreeg.” Ze hield zich vast aan deze positieve gedachte en waagde zich aan een uitbreiding van haar genre tot het schrijven van leesboeken.

Hoewel Klop’s schrijfvoorkeur uitgaat naar psychologische romans, is dat niet het genre waarmee ze haar leesboekenserie begon. ,,Ik durfde het niet aan.”

En dus besloot ze op een regenachtige dag tijdens haar vakantie te beginnen met het schrijven van haar eerste kinderboek ‘Mary’. Drie jaar later volgde het tweede deel, waarna zij door wat onenigheid met de toenmalige uitgeverij haar schrijfplezier verloor en het schrijven stopzette. ,,Ik had helemaal genoeg van het schrijven, ik wilde het niet meer.”

‘Ervaringen delen’

Na enkele jaren begon het toch weer te kriebelen en pakte ze de draad weer op, ditmaal bij een nieuwe uitgever. Het kinderboek ‘Noortje’s Kerstvakantie’ was het resultaat. ,,Een kinderboek met een boodschap”, licht de Boven-Hardinxveldse toe. ,,Het element van ‘ervaringen delen’ en ‘iets leren’ verwerk ik in al mijn kinderboeken. Daarnaast moet het ook levensecht zijn. Feiten moeten kloppen. En bovendien, schrijven voor kinderen is pure ontspanning.”

Sindsdien verschijnt elk jaar een Noortje-boek en de erkenning in de regio is groot. ,,Vrijwel nooit zijn de reacties negatief. Soms vraag ik aan bekenden of aan moeders of ze achteraf eerlijk willen oordelen over de inhoud van de boekjes. Zij reageren altijd enorm enthousiast.”

Testpanel

Natuurlijk gaat vooraf wél een conceptversie naar haar eigen testpanel thuis, bestaande uit haar dochters en haar man. ,,’Mam, je hebt een fout gemaakt’, hoor ik dan wel eens”, lacht Klop. ,,Het gaat dan bijvoorbeeld om gebeurtenissen in het boek die in de praktijk anders blijken te zijn. Maar ze vinden mijn boekjes thuis altijd heel erg leuk en mooi.”

‘Zijn hulp’

Wat voor Klop voornamelijk belangrijk is, is dat zij rust nodig heeft om te schrijven. Ook is ze er van overtuigd dat ze haar schrijfgaven te danken heeft aan God. Voor het schrijven bidt ze dan ook altijd tot Hem. ,,Ik kan niet zonder Zijn hulp. Hij geeft me kracht om door te gaan en de juiste woorden te vinden.”

Ze ziet daarvan zegening terug in haar omgeving. ,,Verandering in situaties bij mensen bijvoorbeeld.” Het geeft haar voldoening in haar werk. ,,Ik zou elke dag kunnen schrijven. Ik vind het heerlijk om af te kunnen wisselen. Dan een kinderboek, dan een boek voor volwassenen. Daar verheug ik me op.”

uHet boekje ‘Noortje naar de tandarts’ is geschikt voor kinderen vanaf zes jaar en is voor 5,95 euro te koop in de boekwinkel.

advertentie
advertentie