‘Nieuwe haven’ volkskerstzang

Nieuws

De Haan is ook degene die de volkskerstzang van de grond heeft getild in Sliedrecht. Zes edities later is de muziektent een gesloten hoofdstuk. ,,Te koud en eigenlijk niet eens zo gezellig”, maakt hij duidelijk waarom deze locatie niet meer wordt benut. ,,Toen het idee werd ontwikkeld had ik maar één plek voor ogen: de muziektent. Het sloeg aan, mensen vonden het leuk om mee te zingen. We hebben het programma echter ook een keer moeten afbreken vanwege zware wind en regen. De orkestleden staan vaak te vernikkelen van de kou en na afloop gaat iedereen gauw naar huis. Daarmee komt het stukje saamhorigheid dat we beogen niet uit de verf.” Om die saamhorigheid is het hem vooral te doen. ,,Er zijn in Sliedrecht veel religieuze groeperingen. Maar er zijn ook veel mensen die niet naar de kerk gaan, maar wél veel met Kerst hebben en de Kerstgedachte koesteren. Ik wilde iets op poten zetten wat voor de hele gemeenschap leuk is. Als lokale samenleving moet je het mét elkaar rooien. Zulke initiatieven dragen bij aan een gemeenschappelijk gevoel. Het is uiteindelijk een happening geworden waar iets aparts gebeurt. Het ligt niet voor de hand dat je eerst Jingle Bells meezingt en vervolgens God eert. Met elkaar is het een soort mix geworden. Een wonderlijke combinatie kun je wel zeggen. Ik vind het persoonlijk erg gezellig. Hoewel ik naar de kerk ga zing ik net zo hard Jingle Bells mee. Het enthousiasme en de kwaliteit van zowel het orkest van Crescendo als smartlappenkoor Bagger werken aanstekelijk.”

‘Met het theater waren we er razendsnel uit’ SLIEDRECHT - Na zes edities in de buitenlucht wordt de jaarlijkse volkskerstzang dit jaar voor het eerst in De Lockhorst gehouden. Vrijdagavond 19 december kan een ieder zich verwarmen aan een wonderlijke combinatie van religieuze en traditionele Kerstliederen en medleys van het smartlappenkoor. Initiatiefnemer Gerard de Haan is blij dat het weer van de grond is gekomen nadat alle goede bedoelingen in 2007 waren gestrand. ,,Ik had geen zin om weer bij Jan en alleman met de pet langs te gaan. Via Stichting Sliedrecht Evenementen heb ik een entree gekregen bij Theatergroep De Lockhorst. Met z’n drieën waren we er razendsnel uit: de volkskerstzang heeft naar de toekomst toe een nieuwe haven gekregen. Mits natuurlijk het in de smaak valt.”

Door Erik de Bruin

De volkskerstzang vindt plaats in de grote zaal van De Lockhorst. Het publiek klontert samen in het midden met aan de ene zijde het A-orkest van muziekvereniging Crescendo en aan de andere kant de leden van het smartlappenkoor. Er hangt een groot scherm zodat iedereen mee kan zingen. De Haan hoopt dat het een haven krijgt. Over de samenwerking met Stichting Evenementen Sliedrecht en Theatergroep De Lockhorst is hij goed te spreken: ,,Nadat ik een entree had gekregen zijn we aan de praat geraakt en daarna hebben we maar gewoon besloten om het te gaan doen. We doen het niet veel anders dan andere jaren. Het is alleen overdekt en we zingen staand. Het Leger des Heils is wél weer aanwezig. Dat zou je kunnen zien als een bindende factor.” De volkskerstzang begint om 20.00 uur; zaal open vanaf 19.30 uur.

advertentie
advertentie