Geld reserveren voor starters

11 december 2008 om 00:00 Nieuws

,,Het antwoord is eigenlijk heel simpel”, zei Lavooi. ,,Als je geen grondpositie hebt als gemeente kun je het schudden. Als je kijkt dat we op een aantal locaties betaalbare koopwoningen van 140.000 euro kunnen realiseren vind ik dat we het helemaal niet zo slecht doen.” Met het woord financieringstrucjes doelt Pauw op de startersleningen en koopsubsidies. Ineke Verkerk van de gemeente legde uit dat het aanbeveling verdient deze instrumenten te optimaliseren. “Startersleningen zijn al een geschikt instrument gebleken. Het instrument koopsubsidie is niet zo bekend, maar is wél een handzaam middel geworden. Het nadeel is dat het een ingewikkelde constructie is. Daarentegen is het grote voordeel dat het niet hoeft te worden terugbetaald.” Verkerk hield een presentatie over de huisvestingsmogelijkheden van starters in Sliedrecht. Een groepje ambtenaren heeft hier onderzoek naar verricht. Met als belangrijkste conclusie dat er voldoende betaalbare huurwoningen zijn in Sliedrecht, maar dat betaalbare koopwoningen zeldzaam zijn. De gemeente zou zich volgens de werkgroep sterk moeten maken voor het haalbaar maken van starterswoningen. ,,Ons voorstel is bij elk nieuw project een gemeentelijke bijdrage in de exploitatie te stoppen”, aldus Verkerk. “Je moet nu al een bedrag voor startersleningen in de Stimuleringsreserve stoppen om één en ander in de toekomst te borgen. Met alle nieuwbouw die eraan zit te komen is de verwachting dat een run op startersleningen ontstaat.”

‘Er zal een run op startersle- ningen ontstaan’ SLIEDRECHT - Het onderwerp ‘Huisvestingsmogelijkheden voor starters in Sliedrecht’ werd dinsdagavond al aardig uitgekauwd. Hoewel het slechts een informatieve bijeenkomst betrof kon Timo Pauw van PRO Sliedrecht het niet laten wethouder Johan Lavooi een prangende vraag te stellen. Hij vroeg zich af waarom in Sliedrecht geen woningen van circa 100.000 euro gebouwd kunnen worden. ,,Leuk en aardig al die financieringstrucjes, maar waarom kunnen we hier niet goedkoop wonen?”, gooide hij de knuppel even in het hoenderhok. De wethouder had zijn antwoord snel klaar.

Door Erik de Bruin

Frits van der Klis (VVD) vroeg zich af wie het heeft bedacht dat jongeren hun punten kwijtraken als ze meeverhuizen met hun ouders. ,,Het klinkt heel oneerlijk, ik snap de achterliggende gedachte ook niet.” Een deskundige legde uit dat het om een principiële keuze gaat, maar dat het grootste deel van de punten blijft behouden. De woonduurpunten steken volgens hem schril af tegen de inschrijfpunten. ,,Op den duur zullen de woonduurpunten zelfs verdwijnen. Mooier kan ik het niet maken.” Het is de bedoeling dat binnen afzienbare tijd een beleidsplan wordt geschreven waarover de gemeenteraad een besluit moet nemen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie