34 uur lang non stop oliebollen bakken

Nieuws

De hele nacht buiten doorbakken gaf toen aanleiding tot leuke reacties. Er was regelmatig aanloop. Mensen die hun hond uitlieten maakten een praatje. De politie en anderen die nachtdienst hadden kwamen even langs. Zelfs een ziekenwagen stopte: de ambulancebroeder kwam als troost voor de patiënt in zijn wagen om een oliebol vragen. Met een zak warme bollen vervolgde men de rit naar het ziekenhuis. Maar ook overdag was het gezellig. De buren (slagerij en groentezaak) serveerden er op een zeker moment zelfs een wijntje bij.

SLIEDRECHT - Op het Winklerplein worden op 30 en 31 december 34 uur lang non stop oliebollen en appelbeignets gebakken bij Bakkerij van der Wiel. Op dinsdagmorgen om 8.00 uur beginnen de bakkers en op oudejaarsmiddag om 16.00 uur worden de laatste oliebollen en appelbeignets uit de olie gevist in de tent op de stoep voor de zaak. Arie van den Bos en Rino Flier werken die dagen samen met hun team volcontinue in ploegendienst. En ze hebben er zin in, want net als vorig jaar hopen ze er weer een feestje van te maken.

Door Margreet Strijker

Arie: ,,We hadden vorig jaar voor het eerst ons machinale oliebollen doseersysteem in gebruik. Daardoor kunnen we 1000 oliebollen per uur bakken. Natuurlijk mogen klanten van te voren een bestelling plaatsen, maar over het algemeen vindt men het leuk om te zien hoe het werkt en dan is het niet erg om eventjes te wachten: het ruikt lekker, je weet zeker dat de oliebollen en beignets vers zijn en het geeft een feestelijk sfeertje.” Zijn collega Rino vult aan: ,,Aan de statafel kan men alvast een bolletje proeven. We bakken al jaren volgens eigen recept met verse appels en rozijnen. Geen fabrieksmixen bij ons.”

Van der Wiel maakt onderdeel uit van Bakkerij Vlot die twee eigen bakkerijen en drie winkels in Sliedrecht heeft. Sinds een bakkerij uit Papendrecht met dezelfde naam een paar jaar geleden heel goed uit de bus kwam bij een oliebollentest, heeft ook de verkoop bij Van der Wiel een grote vlucht genomen. Arie: ,,Veel mensen dachten dat het om onze oliebollen ging en van heinde en verre kwam men hierheen.” Dit resulteerde in de aanschaf van de doseermachine, want de klanten komen nog steeds uit de hele regio. Daarnaast bakken Rino, Arie en hun collega’s deze dagen ook alle oliebollen voor de verzorgingshuizen van Stichting Waardeburgh: Pedaja, Alblashof, Parkzicht en Overslydrecht.

Oliebollen en appelbeignets zijn alleen aan de kraam te verkrijgen. Buiten de openingstijden van de winkel wordt niet verkocht, maar de bakkers vinden het wel gezellig als men ’s avonds of ’s nachts een praatje komt maken.

Oliebollen 85 cent per stuk; 10 voor € 8,00. Appelbeignets € 1,20 per stuk; 11 voor € 12,00.

Bakkerij van der Wiel, Rembrandtlaan 61. Telefoonnummer 0184 – 412971.

advertentie
advertentie