‘Bel ons als je misdaad ziet’

8 januari 2009 om 00:00 Nieuws

Het in 1997 ingevoerde alarmnummer 112 hoeft dus niet altijd alleen gebruikt te worden in geval van nood, zoals nog veel mensen denken. ,,We willen de burgers nadrukkelijker laten weten dat ze ons moeten bellen als ze een inbreker bezig zien of als ze iemand iets zien vernielen. Bel ons, dan kunnen we er meteen op af om diegene aan te houden. Tachtig procent van de heterdaadaanhoudingen komt nu al door tips van burgers. Dat willen we veel vaker”, legt Den Uyl uit. Ook het sms-alert, waar inmiddels 37.000 mensen in de regio op zijn aangesloten en het later te realiseren burgernet, met onder andere e-maildiensten, moet de betrokkenheid bij en samenwerking tussen de politie en burgers vergroten.

Politie ZHZ zet in op ‘heterdaadje’ REGIO - ,,Dit is niet de ‘Zuid-Holland-Zuid goednieuwsshow, maar het is wél veiliger geworden in de regio”, zegt korpschef Gerrit den Uyl. De politie toonde andermaal positieve resultaten over het afgelopen jaar. Het komende jaar gaat de politie vooral inzetten op participatie van de burgers door bijvoorbeeld het bellen van het alarmnummer. ,,Wie iets ziet gebeuren, moet bellen, alleen zó kunnen we meer mensen op heterdaad oppakken.”

Door Marjanne Dijkstra

Den Uyl vertelt dat de doelstelling die de politie zichzelf in 2003 stelde om aan het einde van dit jaar 35 procent minder aangiften te hebben, steeds meer in zicht komt. Van 28.682 aangiften in de regio daalde dat aantal al naar 20.023 in het afgelopen jaar, en dat is net iets meer dan 30 procent. Aan het einde van 2009 moet de teller op 18.643 staan. Daarbij zijn woninginbraken, autoinbraken, zedendelicten en vernielingen zaken die achterblijven. Den Uyl: ,,We willen blijven inzetten op het oplossen van overvallen en woninginbraken. Het moeilijke met dit soort criminaliteit is vaak dat blijkt dat de daders mobiel zijn; uit Amsterdam komen ze huizen hier leeghalen. Daders zijn minder makkelijk te achterhalen.”

De politie kijkt terug op een rustige jaarwisseling. De inzet van meer mankracht, ruim 450 politiekrachten in heel Zuid-Holland-Zuid, in de Nieuwjaarsnacht werpt dan ook vruchten af. Vooral het aantal aangiften rond de jaarwisseling -van 27 december tot en met 1 januari- is gedaald, van 611 in de jaarwisseling van 2006 op 2007 tot 359 in de afgelopen jaarwisseling. 33 verdachten werden aangehouden in de Nieuwjaarsnacht voor vernieling, geweld en overlast. Korpschef Gerrit den Uyl meent dat de politie niet onverdeeld tevreden is: ,,Veel te veel zaken gaan nog in de brand, mensen zitten nog aan andermans spullen en niet te vergeten aan de hulpverleners.”

advertentie
advertentie