‘Eenheid zoeken in ons geloof’

15 januari 2009 om 00:00 Nieuws

Alie de Jongh (66) startte met haar -inmiddels overleden- man Kees de Jongh al jaren geleden met samenkomsten in huis van mensen van verschillende kerkgezindten. Kees de Jongh was mede-voorganger van v.e.g. Nieuw Leven, zo vertelt zijn vrouw. ,,Het is mooi om te zien hoe dat nu is aangegroeid. Ieder jaar komen we nu in een gebouw van een andere kerk samen. Zo eens per twee maanden hebben we samenkomst, waarbij we zingen en bidden. Meestal zijn er tussen de twintig en veertig mensen.” De Bruin voegt toe: ,,Uit verschillende kerken kan aan die samenkomst iets worden toegevoegd. Voor de een is dat een psalm en voor de andere een opwekkingslied. We pakken het breed aan. Steeds hebben we ook iemand van een andere kerk die wat deelt uit de bijbel op zijn of haar eigen manier.”

Oneway maakt verbinding binnen kerken SLIEDRECHT - Duizenden christenen over de hele wereld komen volgende week overal samen om te bidden; op scholen, in kerken of in huiselijke kring. Zo ook in Sliedrecht. OneWay is een beweging in het dorp die alle stromingen in het christelijke geloof binnen Sliedrecht representeert en van maandagavond 19 januari tot en met vrijdagavond 23 januari elke avond van 19.30 tot 20.30 uur in de Elimkerk samenkomt voor gebed. Een gesprek met twee participanten in OneWay: Alie de Jongh en Robert de Bruin.

Door Marjanne Dijkstra

De 28-jarige De Bruin, zelf afkomstig uit de Nederlands hervormde kerk, probeert onder woorden te brengen wat OneWay is: ,,Het is een kernteam van zo’n twaalf vrijwillige gegadigden uit verschillende kerken in Sliedrecht die zich sterk maken om een keer in de twee maanden samen te komen. We leggen contacten en komen samen om te zingen en te bidden. We zoeken eenheid in ons geloof, waarbij we niet proberen te kijken naar de verschillen. Die eenheid vinden we in Jezus, die de weg, waarheid en het leven is.”

De Jongh voegt toe: ,,We willen de wereld laten zien dat we een levende God dienen. We willen iedereen, uit alle kerken, betrekken bij Gods koninkrijk. Alle kerken zijn benaderd, we willen geen hokjesgeest.”

Met alle oorlog die in de wereld wordt gevoerd om de verschillen binnen het geloof, willen de kerken in Sliedrecht op kleine schaal verbinding zoeken, meent De Bruin. ,,Dat we verschillen laat juist zien hoe veelkleurig God is. Allemaal kun je binnen OneWay iets halen wat je wilt en elkaar leren kennen.”

Binnen OneWay is ook de ruimte om jezelf te zijn stelt De Bruin: ,,Natuurlijk zijn er altijd mensen die bijvoorbeeld niet in een groep durven of kunnen bidden. Je mag dan gerust blijven en gewoon kijken hoe het gaat. In de kerk beleef je je geloof heel persoonlijk en om dat met andere te delen is misschien vreemd, maar wel heel fijn. Het gebed aangaan met iemand die je nauwelijks kent, geeft verbinding.”

OneWay houdt niet alleen zang- en gebedsbijeenkomsten, de kernleden van de beweging evangeliseren ook. De Jongh: ,,Een tot twee keer per jaar staan we in de hal van Intratuin om mensen te vertellen over Jezus. We praten dan niet in ons eigen straatje, maar kijken naar wat iemand nodig heeft en kunnen hem of haar doorverwijzen naar een andere kerk. De kern van ons verhaal blijft hetzelfde.”

Behalve in de gebedsweek en de tweemaandelijkse samenkomsten komt OneWay ook in de periode tussen Hemelvaart en Pinksteren samen. De Jongh: ,,Dan bidden we niet alleen voor Sliedrecht, maar richten we ons op een groter geheel. Dat is een landelijk gebeuren en het is fijn om te weten dat andere mensen dan ook bidden.”

OneWay nodigt mensen die willen uit om van maandag 19 januari tot vrijdag 23 januari tussen 19.30 en 20.30 uur te komen bidden in de Elimkerk aan de Professor van Msuschenbroekstraat 2-4 in Sliedrecht Voor meer informatie: www.nationalegebedsdag.nl.

advertentie
advertentie