Zakkenrollerij (deel 1)

31 januari 2009 om 00:00 Nieuws

Column

Uiteindelijk was het dan zover. Na een draagtijd van een drietal maanden werd woensdag het project 'zakkenrollerij Sliedrecht' geboren. Zij zag haar levenslicht op het Burgemeester Winklerplein. Degene die de bevalling deed was Burgemeester Boevée die onder toeziend oog van een aantal direct betrokkenen en een handjevol bezoekers één van de twee spandoeken onthulde waarop de slogan 'ZAKKENROLLERS ACTIEF, GEEF ZE GEEN KANS' zichtbaar werd .

Het project zal een jaar lang met zorg en toewijding gekoesterd worden door een tiental vrijwillig(st)ers die allen de magische grens van 60 jaar hebben bereikt of zelfs overschreden maar nog zo kwiek en gepassioneerd door het leven gaan, dat hier duidelijk sprake moet zijn van een tweede jeugd.

Uitgedost in herkenbare blauwe bodywarmers zullen zij zich op enig moment onder de bezoekers van de weekmarkt en supermarkten begeven, op zoek naar potentiele slachtoffers van zakkenrollers en ander gespuis die bij tijd en wijle helaas in ons midden vertoeven.

De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat met name de oudere senioren een dankbare prooi zijn voor dit soort schepsels die in hun leven reeds een natuurlijke neiging tot stelen hebben ontwikkeld en dit doorgaans op peil willen houden.

Met name deze ouderen zullen door hun gemotiveerde generatiegenoten aangesproken worden op de gevaren die tijdens het boodschappen doen op de loer liggen. Zij zullen met eerbied voor hun grijze haren worden voorgelicht en, indien nodig worden voorzien van enkele welgemeende adviezen om op een andere, wat meer verantwoorde wijze met hun portemonnee om te gaan.

Een jaar lang zijn de vrijwilligers bereid om een gedeelte van hun vrije tijd op te offeren om een stukje bij te dragen aan de veiligheid en het welzijn van hun dorpsgenoten. Zowaar een zinvolle invulling van hun bestaan dat door ons met alle respect en lof omringd dient te worden.

Zal het in de loop van het jaar merkbaar zijn dat er minder incidenten van zakkenrollerij in Sliedrecht plaatsvinden? We zullen het zien. Ik zal u op de hoogte houden. Door de inzet en aanwezigheid van de uit het goede hout gesneden senioren ben ik ervan overtuigd dat het gaat lukken. Onder het motto 'zodra de senior voorlicht kan je goed merken dat ie beslist niet achterligt' gaan we in Sliedrecht een mooie en positieve tijd tegemoet.

Klaas Blokland – buurtagent Sliedrecht (Centrum)

e-mail: klaas.blokland@zuid-holland.politie.nl

advertentie
advertentie