Bonkelaarplein flink op schop

Nieuws

De plannen rondom de Bonkelaar krijgen nu eindelijk definitief vorm. Tanis: ,,Vanaf 2005 is de gemeente betrokken bij de nieuwbouw op het Bonkelaarplein. Eerdere bouwplannen werden door anderen wel bestempeld als een steriele ‘Oostblokflat’, maar de nieuwbouw die hier moet verrijzen is mooi. De oude plannen zijn aangepast en de nieuwbouw moet straks qua stijl aansluiten bij Het Rondeel. Overigens werd eerst gesproken over sloop van de Bonkelaar zonder de bibliotheek, maar de gemeente heeft er op aangedrongen dat ook de bibliotheek, toch een verouderd gebouw, wordt aangepakt. Een bibliotheek heeft namelijk een steeds meer maatschappelijke functie en het is niet wenselijk dat straks een oude bibliotheek in een nieuwe omgeving staat. Naar tijdelijke huisvesting voor zowel de bibliotheek als de Voedselbank wordt nu al druk gezocht.”

Nieuwbouw van bieb en ruim 80 appartementen SLIEDRECHT - Op het Bonkelaarplein moet uitgebreide nieuwbouw verrijzen. De oude Bonkelaar gaat tegen de vlakte en in het gebied wordt zo’n 3600 vierkante meter aan commerciële ruimte gecreëerd en komen ruim tachtig appartementen te staan. De bibliotheek, die thans ook onderdeel is van het plein, wordt ook opgenomen in de nieuwbouwplannen. Wethouder Hans Tanis meldt dat het college akkoord is met het voorstel: ,,Ik hoop dat het plan in de raadsvergadering van 2 maart afgetikt kan worden.”

Door Marjanne Dijkstra

Tanis spreekt over de ‘Bonkelaarstaete’ en maakt daarin onderscheid tussen de Bonkelaarstaete 1 en de Bonkelaarstaete 2. ,,Het plan voor de Bonkelaarstaete 1 omvat de sloop van de oude Bonkelaar. De nieuwbouw omvat op de begane grond 2300 vierkante meter aan commerciële ruimte, met daar bovenop vijf bouwlagen die 65 appartementen moeten herbergen. De plannen voor de Bonkelaarstaete 2 beslaan 1350 vierkante meter aan commerciële ruimte met daar bovenop drie woonlagen. Daarnaast wordt aan de Stationsweg één bouwblok van vier lagen gebouwd, die gelijk loopt met Bonkelaarstaete 2. In totaal herbergt de Bonkelaarstaete 2 in de toekomst 18 appartementen. In de Bonkelaarstaete 2 wordt ook rekening gehouden met een nieuwe plek voor de bibliotheek. Gebouw 2 komt aan de Stationsweg te staan en daar wordt lager gebouwd dan bij gebouw 1. Volgens de stedenbouwkundige randvoorwaarden die de gemeenteraad heeft gesteld, mag langs de weg maximaal vier hoog worden gebouwd.”

Het plein als zodanig blijft vrij voor parkeren en andere activiteiten, meldt Tanis. ,,Ook zal voor de bewoners van de appartementen een mogelijkheid komen om ondergronds te parkeren.” Tanis hoopt dat volgend jaar de verkoop van de appartementen in het duurdere segment kan starten. ,,Op dit moment stellen projectontwikkelaars forse normen aan het aantal verkochte appartementen voor ze starten met bouwen. Volgens bouwonderneming Blokland zullen de appartementen tussen de 280.000 en de 300.000 euro gaan kosten, maar dat hangt ook af van de definitieve plannen. De gemeente wil er alles aan doen om de verkoop van de appartementen volgend jaar te laten starten; het is een schitterend plan.”

advertentie