Irritaties over hondenpoep

Nieuws

Seinsch is geen onbekende in Sliedrecht; ze zit in het Wijkplatform Centrum en in de adviesgroep Hondenbeleid van de gemeente Sliedrecht. Wat ze Het Kompas vertelt, doet ze op persoonlijke titel. ,,Ik ben vanaf het begin nauw betrokken bij het nieuwe hondenbeleid ‘Om(slag) van gedrag’ dat vorig jaar van start ging. Vrijwel elk hondenbeleid is opgebouwd uit straf voor slecht gedrag. Iedere hondenbezitter weet dat straffen niet werkt, maar dat je juist goed gedrag moet belonen. Dat laatste geldt voor het nieuwe beleid in Sliedrecht. In feite is hondenbelasting een achterhaald iets, het stamt af van een oeroude vervoerswet waarbij paard en wagen en hond en kar werden belast. Honden waren toen werkdieren. Hondenbezitters dragen onevenredig bij aan de algemene middelen. Vooral als je meer honden hebt, betaal je enorm veel, terwijl mensen die meer honden hebben vaak de mensen zijn die nog bewuster voor een hond kiezen. Ik vind dat de raad ook het laatste stuk van het nieuwe hondenbeleid moet goedkeuren en dat de hondenbelasting wordt afgeschaft of ten minste echt wordt gebruikt voor honden en bazen.” Seinsch is zeker tegen vervuiling door honden: ,,Natuurlijk moeten mensen die hardleers zijn beboet worden. Als je graag een hond wilt, moet je ook zijn rommel opruimen. Maar dat geldt ook voor zwerfafval, mensen laten hun rommel makkelijk slingeren.”

‘Mensen moeten omslag van gedrag krijgen’ SLIEDRECHT - Het blijft een grote ergernis op straat; hondenpoep. Sliedrechter Mart stuurde vorige week een gedicht naar Het Kompas dat in de krant werd opgenomen. Hij uitte daarin zijn onvrede over mede-Sliedrechters die de uitwerpselen van hun hond niet opruimen. Helga Seinsch is zo’n hondenbezitter en dichtte een reactie. Desgevraagd licht ze toe: ,,Het is belangrijk dat er aandacht blijft voor het hondenbeleid. Alleen met een gezamenlijke aanpak kunnen we dit oplossen.” Wethouder Remco van de Ven meldt dat de gemeente nog steeds hard werkt aan de aanpak van het hondenpoepprobleem.

Door Marjanne Dijkstra

Wethouder Van de Ven reageert op de irritaties: ,,In het nieuwe beleid verwachten we een omslag van gedrag, maar dat lukt niet na één actie. In het voorjaar brengen we dit probleem weer onder de aandacht. Mensen moeten goed nadenken over de gevolgen van het hebben van een hond; het is niet alleen leuk. Als mensen meer gehoor geven aan het beleid, kunnen we wellicht gaan belonen met een verlaging van de hondenbelasting.” Beleidsmedewerker plantsoenen en reiniging van de gemeente, Jeroen Sakko, voegt toe: ,,In deze periode van het jaar hebben we sowieso vaker dit soort klachten. Wij hebben contact gehad met Mart over zijn klacht. De brandgang naast zijn huis, waar hij de hondenpoep had aangetroffen, is echter van Tablis. Zowel qua onderhoud als qua handhaving kunnen wij daar niet zoveel mee. Wel willen we ons nog meer inzetten voor een omslag in gedrag bij hondenbezitters. Dat doen we door een goede communicatie naar de burgers om Sliedrecht netjes te houden. Je hebt gewoon een opruimplicht, ook in de uitrengebieden en in de losloopgebieden. De komende maanden gaan we aan de slag met de gebieden in het Willem Dreespark en in de Tuin van Nieuwpoort. Uiteindelijk moeten er acht uitrengebieden en twee losloopgebieden komen.”

advertentie