’Jullie zijn heel goed bezig met elkaar’

Nieuws

SLIEDRECHT – De leerlingen speelden een belangrijke rol bij de ontvangst van de vele gasten die de feestelijke opening van het LOC Griendencollege opluisterden. Vele sprekers voerden het woord, waaronder de Minister van Economische Zaken, mevrouw Maria van der Hoeven. Zij onthulde vervolgens in de ontvangsthal van het opleidingscentrum een beeld van kunstenares Ardy Proot. Een dag later was het groot feest met een verrassingsoptreden van Ali B (zie filmpje!!)

Door Ria Scholten

Decaan Martin Vermeulen sprak een kort welkomstwoord en dankte alle betrokkenen die een rol hebben gespeeld bij de totstandkoming van het project waar opleiding en zorg hand in hand gaan. Naast de school staat namelijk een appartementencomplex met twintig zorgwoningen, waar leerlingen onder goede begeleiding de nodige praktijkervaring kunnen opdoen. Er is een samenwerking aangegaan met zowel Stichting Waardeburgh als met het bedrijfsleven. De voorzitter van het schoolbestuur Gert Jongeneel roemde in dat verband de samenwerking met de Vereniging Sliedrechtse Ondernemingen. Ook sprak hij zijn tevredenheid uit over het feit dat het Da Vincicollege zich in de school heeft gevestigd. “Hierdoor wordt een bijdrage geleverd aan een goede doorstroming van het VMBO naar het MBO.”

Thijs Tieman, leerling uit klas T4, kreeg precies drie minuten de tijd om zijn woordje te doen en had daarom zijn wekker meegebracht. “We hebben de keuze tussen techniek, zorg of handel. Zelf wil ik later lesgeven op dezelfde fantastische wijze als hier op het Griendencollege”, meldde hij onder veel bijval. Jos van de Voort, directeur van het college, richtte zich tot de inmiddels gearriveerde minister Van der Hoeven. ”U was als Kamerlid met onderwijs in uw portefeuille aanwezig bij de introductie van het open leersysteem en heeft dus aan de wortel van onze vernieuwing gestaan. Leerlingen die het snappen mogen overstappen naar het open leersysteem en kunnen zelfstandig aan de slag met een eigen planning. Zij kiezen zelf hun weg.”

“Ik ben trots op u”, viel de minister maar meteen met de deur in huis. “Jullie zijn heel goed bezig met elkaar. U bent al langer bezig met de vraag ‘hoe trek ik het bedrijfsleven binnen en hoe zorg ik dat de leerlingen in het bedrijfsleven terecht kunnen?’. Ze verwees naar een passage uit Le Petit Prince: ‘Een stapel stenen houdt op een stapel stenen te zijn als er een man is die er een kathedraal in ziet’.” En tot besluit: “Griendhout staat symbool voor een stevige basis voor de toekomst van de leerlingen. Grienden zijn echter ook grote dolfijnen, die als groep leven en zich vervolgens samenvoegen tot nog grotere groepen. Ik gun iedereen de speelsheid van deze dolfijnen.” Onder het motto ‘Kies je eigen weg’ verzorgde een aantal leerlingen vervolgens een optreden dat in het teken stond van dans en expressie.

Tot besluit onthulde mevrouw Van der Hoeven in de hal van de school een beeld van kunstenares Ardy Proot met de bijbehorende tekst: ‘Je bent hier welkom om je te ontwikkelen, te groeien en je mogelijkheden te verkennen, gesteund en gestimuleerd door elkaar. Een tijd waarin we lief en leed delen’.

advertentie