Winkelier is vernielingen zat

Nieuws

SLIEDRECHT - Woedend is hij. Ondernemer Ron Slootweg werd twee weken geleden op zijn vakantieadres opgebeld dat de ruiten van zijn winkel aan de Kerkbuurt waren vernield. Een schadepost van 1000 euro plus nog eens 400 euro schade aan artikelen in de etalage. En het was niet de eerste keer; het was de derde keer in zes jaar tijd dat de winkel van Slootweg het doelwit was van vandalen. Maar het probleem wordt groter; Slootweg trok de Kerkbuurt over en liep achttien willekeurige winkels binnen. De afgelopen drie jaar hadden deze winkels in totaal 37 keer last van ruitschade door vandalisme, buiten al het andere vandalisme om. In januari werd al acht keer een ruit vernield. Tijd voor Slootweg om aan de bel te trekken.

Door Marjanne Dijkstra

Slootweg runt op de Kerkbuurt een winkel in revalidatie-, fitness- en racketsportartikelen. Hij baalt enorm van het vandalisme op de Kerkbuurt. ,,Nu ben ik weer de klos en dat ben ik zat. Met een balk hebben ze de ruit van mijn winkel ingeramd. Kennelijk is er een groepje jongeren dat het leuk vindt om dit te doen. Echte dronkenmanacties zijn het denk ik niet, het was kwart over twaalf, dus nog vroeg in de nacht. De overburen in de flat hebben het overigens gezien, maar durfden het licht niet aan te doen om de politie te bellen. Die mensen hebben ook al heel wat meegemaakt aan overlast." Slootweg was zo boos dat hij besloot een inventarisatie te maken van het aantal gesneuvelde ruiten op de Kerkbuurt. En tijdens zijn ronde over de Kerkbuurt bleek dat het probleem groter was dan hij wellicht vermoedde.

,,Tijdens mijn middagje over de Kerkbuurt bleek dat in de 18 winkels waar ik binnenliep in de afgelopen drie jaar 37 ruitschadegevallen zijn geweest. Dan heb ik het nog niet over de ramen van de Bart Smit die onder worden gesmeerd met mayonaise en de rolluiken van computerzaak SCH die worden vernield. Ik heb de burgemeester gebeld om te vragen of ik langs mocht komen met mijn foto's, maar hij heeft pas half maart tijd voor me. Dat vind ik schandalig, hij is verantwoordelijk voor de openbare orde in het dorp. Burgemeesterschap is niet alleen recepties aflopen en lintjes knippen, de openbare orde moet de eerste prioriteit zijn voor Boevée", meent een boze Slootweg.

Hij heeft wel ideeën hoe de problematiek opgelost kan worden. ,,Je kunt een samenscholingsverbod instellen en meer agenten laten patrouilleren. Als je die gasten een aantal keer wegstuurt is het voorbij. Je moet die jongens een keer oppakken, dan heb je namen en stoppen ze er wel mee. Suswachten en camera's hebben geen nut, het is slechts beeldvorming om te laten denken dat de gemeente goed bezig is met veiligheid." Echt veel lol in het ondernemen heeft Slootweg op deze manier niet meer. ,,Als je aan de goden bent overgeleverd is er niets aan. Het is triest dat de verantwoordelijke mensen er niets aan doen. Weet je, ik kan natuurlijk rolluiken nemen of mijn hele etalage dichttimmeren, maar dan proberen ze het wel bij een ander."

Burgemeester Martin Boevée vindt het jammer dat Slootweg zich zo uitdrukt. ,,Als er één terrein is waar ik me mee bezig houd, dan is het overlast en vandalisme. Het vandalisme is al erg gedaald, maar dat het nog teveel voorkomt is niet naar mijn tevredenheid. We proberen met een doelgerichte aanpak van vandalisme met camera's, suswachten, een campagne, extra toezicht in het weekeinde en buurtagenten de overlast te beperken en tóch vinden vernielingen plaats. Ik heb het bordje gezien dat Slootweg boven zijn winkelpui heeft gehangen en ik zou daar nog een bordje bij willen hangen met 'ouders bedankt'. Natuurlijk ben ik er met de politie om de jongeren op te pakken en te straffen, maar ouders moeten hun kinderen ook in de gaten houden." Een samenscholingsverbod, zoals Slootweg oppert, is niet uit te voeren meent Boevée: ,,Dat kan pas als het om hele grote groepen gaat, die je niet in de hand kunt houden. Dat werkt niet voor een paar jochies die langs een rijtje auto's lopen en de spiegels er af schoppen." Ook Boevée is boos over het vandalisme in het dorp: ,,Het maakt me heel kwaad want het is onzinnig. Het geduvel met vernielen moet maar eens afgelopen zijn. Ik doe daar alles aan wat in mijn macht ligt. Als mensen de opvatting hebben dat ik te weinig doe, mogen ze met suggesties komen." De opmerking van Slootweg dat Boevée pas half maart tijd voor hem zou hebben, is volgens de burgervader niet waar: ,,Mijn secretaresses zeggen hem niet aan de telefoon te hebben gehad. En als dat wel zo is, dan berust die datum zeker op een misverstand. Als iemand me nodig heeft, dan ben ik er. Ik ben heel toegankelijk en deze meneer is van harte welkom. Ik voel me net zo getroffen door dit vandalisme als meneer Slootweg. Ik wil hierbij iedereen in Sliedrecht oproepen om samen het vandalisme de kop in te drukken en vooral de politie te bellen als u iets ziet."

advertentie