'Eerst een prettig gevoel over jezelf'

9 maart 2009 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Onder jongeren is het soms een prestige-kwestie; de hoeveelheid vrienden die je hebt op het vriendennetwerk Hyves. Natuurlijk kan je driehonderd 'vrienden' hebben op Hyves, maar die drinken niet op zaterdagavond een biertje met je in de kroeg. Ze gaan ook niet met je naar de film, een avondje sporten en zijn er ook niet als je op iemands schouder wilt uithuilen. Sommige mensen hebben geen of weinig vrienden, vinden het moeilijk om contact te leggen en die contacten te onderhouden. Voor die mensen start het Rode Kruis in april een cursus Vrienden Maken in Sliedrecht. ,,Want wie vrienden heeft is gelukkiger", zo vertelt Talante van der Molen, cursusleidster en vrijwilliger bij het Rode Kruis.

Door Marjanne Dijkstra

Dat het niet vanzelfsprekend is om vrienden te hebben, blijkt uit het grote animo voor de cursus Vrienden Maken. ,,Een op de tien Nederlanders geeft aan dat hij of zij in sterke mate eenzaam is", vertelt Van der Molen. Sommige mensen zijn al langere tijd eenzaam, voor anderen komt dat gevoel plotseling. ,,Een scheiding, verhuizing, kinderen die naar school gaan, na het studeren je in het werk storten of juist met pensioen gaan; het zijn allemaal momenten waarop mensen opeens beseffen dat ze iemand missen in het leven." Deelnemers zijn dus normale mensen, waar plotseling iets mee gebeurt en zich dan realiseren dat ze niet zoveel contacten hebben.

De mensen die de cursus volgens vinden het vaak moeilijk om te communiceren en zomaar een praatje te maken met anderen. Op de cursus wordt geoefend in praten, maar ook in actief luisteren zodat het gesprek op gang blijft. Ook aan het zelfvertrouwen van de deelnemers wordt gewerkt: ,,Vaak hebben deelnemers een lage zelfwaardering en we proberen in de cursus de positieve kanten te benadrukken."

De cursus bevat verschillende elementen. ,,Hoe denk je over vriendschap en wat verwacht je van een vriend? Mensen zeggen vaak dat ze één hele goede vriend willen hebben waarmee ze alles kunnen delen. Maar er is niets mis mee om iemand te hebben waarmee je goed kan praten, een andere vriend waarmee je gaat sporten en een waar je concerten mee bezoekt. Het is heel moeilijk om dat perfecte beeld uit je hoofd. Via stellingen gaan we het gesprek aan en leren mensen om goed en actief te luisteren. Die gesprekken kunnen het zelfvertrouwen vergroten, want vriendschap begint toch bij een prettig gevoel over jezelf. We hebben het over waar je mensen ontmoet en hoe je dan mensen aanspreekt."

Vrienden maken is niet het doel van de cursus op zich, vertelt Van der Molen. ,,Het is de bedoeling dat mensen in hun eigen omgeving vrienden maken. Op het werk kun je bijvoorbeeld eens een afspraak maken met een collega waarbij de gesprekken dieper gaan dan het dagelijks contact. Veel mensen volgen na de training een ander soort cursus, zoals schilderen of ze gaan sporten of met een groepje naar een museum. Omdat ze geoefend hebben met communicatie en meer zelfwaardering hebben, durven ze sneller een praatje te maken. Deelnemers kunnen mensen in hun eigen omgeving zoeken waarmee ze nieuwe dingen kunnen ondernemen. Soms hebben ze wel contacten, maar blijven die heel oppervlakkig. Mensen worden gestimuleerd de durf vinden om iemand uit te nodigen voor een avondje bioscoop, een etentje of een terrasje pakken. Dat kan het begin van vriendschap zijn."

De cursus heeft al positieve resultaten vertelt Van der Molen: ,,Iemand zei dat ze had geleerd minder te hollen van activiteit naar activiteit, maar te investeren in de contacten ná de activiteit. Een ander had contact met nichten hersteld, waar een vriendschap uit was gegroeid en weer een ander had zichzelf geaccepteerd in plaats van zich steeds aan te passen aan anderen waardoor vriendschap sluiten makkelijker werd."

Na zes bijeenkomsten van twee uur maken de deelnemers een eigen stappenplan met doelstellingen voor de komende tijd. Twee maanden later is een terugkombijeenkomst waarin wordt gekeken naar wat is gelukt van de plannen en wat de verdere plannen voor de toekomst zijn. Aan de cursus Vrienden Maken kunnen acht tot twaalf mensen meedoen. De cursus start met een intake avond in april. Een maand later gaan de bijeenkomsten van start in het Rode Kruis-gebouw aan de Jacob Catsstraat 2. Aanmelden kan via alblasserwaardvijfherenlanden@redcross.nl of telefonisch: 0184-631149.

advertentie
advertentie