Sterrenkijken bij Sterrenwacht Huygens

Nieuws

REGIO - In het kader van de jaarlijkse Landelijke Sterrenkijkdagen opent sterrenkundevereniging Christiaan Huygens haar deuren voor het publiek. Iedereen die nieuwsgierig is naar wat er allemaal aan de sterrenhemel is te zien, is welkom op vrijdag 3 april van 19.30 uur tot 23.00 uur en zaterdag 4 april van 15.00 tot 23.00 uur bij het Streeknatuurcentrum Alblasserwaard aan de Matenaweg 1 in Papendrecht. De sterrenkijkdagen zijn bedoeld om het publiek, jong en oud, op een informele wijze kennis te laten maken met de wereld van sterren en planeten.

Wat is er te zien? Bij helder weer wordt de sterrenwacht geopend en wordt de C11 van de vereniging in stelling gebracht. Ook staan verschillende soorten telescopen van de leden gereed om de sterrenhemel van dichtbij te laten zien. De Maan is donderdag 2 april in de schijngestalte van eerste kwartier en de dagen daarna meer dan de half verlicht en prima zichtbaar. Met een telescoop zijn de kraters, bergen en valleien prachtig te zien.

De planeet Saturnus siert het sterrenbeeld Leeuw. Hij is ook herkenbaar aan zijn licht: het lichtje van de planeet twinkelt niet, dat van de sterren wel. Saturnus is omgeven door een fraaie ring: zo is het een van de mooiste hemellichamen die met een amateurtelescoop te zien is. Een kijker toont ook Titan als een puntje van licht. Het is de grootste maan van Saturnus.

De telescopen worden ook gericht naar objecten buiten ons zonnestelsel, zoals een grote gasnevel in het sterrenbeeld Orion, dubbelsterren, sterrenhopen en sterrenstelsels. Met gemak laten de kijkers licht op het netvlies vallen dat tien miljoen jaar geleden is vertrokken.

Ook bij bewolkt weer is er genoeg te beleven. Deskundige amateurastronomen geven doorlopend diapresentaties. Tevens geven de leden uitleg over de werking van hun telescopen, waarvan sommige door een computer worden bestuurd. Er zijn ook computers waarop astronomische softwareprogramma’s worden gedemonstreerd.

De toegang is gratis.

advertentie