‘Zij zijn de vakmensen van morgen’

Nieuws

Hoewel Pameijer bestemd is voor alle leeftijden is The Cube gespecialiseerd in één doelgroep: de leerlingen van praktijkschool De Sprong in Sliedrecht. Hier ontwikkelen moeilijk lerende leerlingen zich door te dóen. Een gedachte die ook terugkomt bij The Cube: ,,De kinderen die hier komen hebben vaak moeite met leren, dus doen ze veel in de praktijk, zoals fietsen, in en uit elkaar schroeven. Zij zijn de vakmensen van morgen”, aldus teamleider Cees Viset.

Dagopvang voor moeilijk lerende leerlingen SLIEDRECHT – Pameijer, een van oorsprong Rotterdams initiatief voor mensen met een (lichtelijk) verstandelijke handicap, heeft zijn werkgebied uitgebreid. Sinds 20 oktober biedt een afdeling van Pameijer, genaamd The Cube, ook mogelijkheden aan jongeren van Sliedrecht en omstreken, die les krijgen op De Sprong.

Door Hidde Remmerswaal

De activiteiten in The Cube worden niet alleen georganiseerd om de leerlingen een vak te leren, er zit een groter doel achter. De Sprong, die deels verantwoordelijk is voor dit initiatief, trekt leerlingen uit de hele regio, van Ottoland tot Ridderkerk. Aangezien deze leerlingen niet zomaar even bij elkaar langs kunnen gaan, belemmert dit misschien sociale contacten en ontwikkeling. Om deze problemen tegen te gaan zou het lokale Chemiva Zorggroep in samenwerking met De Sprong een naschoolse dagbehandeling opzetten voor leerlingen van de school. Deze samenwerking is niet doorgegaan en het project is voortgezet met Pameijer.

Nu ontwikkelt het team van The Cube een groot aantal activiteiten om persoonlijke doelen van de leerlingen te halen. ,,Sommige leerlingen zijn heel beïnvloedbaar en anderen hebben bijna geen sociale contacten”, aldus Eljakim Baas. ,,We proberen ze een nuttige tijdsbesteding te geven en te werken aan hun doelen.” Deze zijn bijvoorbeeld leren beheersen van emoties, contact leggen met leeftijdsgenoten of vriendschappen onderhouden. Om deze doelen te halen worden veel uiteenlopende bezigheden geboden, zoals koken, afwassen of houtbewerking. Naast deze bruikbare vaardigheden worden ook creatieve spelvormen en groepsactiviteiten georganiseerd, om sociale contacten te verbeteren.. Alleen het sportaanbod komt van de Sliedrechtse stichting Hattrick, de rest komt van de betaalde medewerkers van The Cube.

Het team van de jongste afdeling van Pameijer wordt draaiende gehouden door vijf betaalde krachten met een sociaal pedagogische achtergrond. Eén van de medewerkers, Susje van Reeuwijk, motiveert haar werk bij Pameijer: ,,Ik wil graag dingen doen met jongeren. Zeker als die jongeren iets meer aandacht nodig hebben trekt me dat aan.” Voor ze begonnen bij the Cube hebben ze een week voorbereiding en training gehad, naast hun gewone opleiding.

Het team van vijf man heeft ruimte voor twaalf leerlingen per dag, vijf dagen per week. Elke leerling kan maximaal drie dagen per week langskomen, al komen sommigen één of twee dagen per week. Volgens Rianne Niezen is het aantal medewerkers genoeg: ,,we werken met z’n vijven en we redden het zo wel.” Al zit The Cube volgens Cees Viset nog niet vol: ,,Ons aanbod is nog niet maximaal, maar dat komt nog wel.”

advertentie