Twintig jaar kringloopwinkel Sliedrecht

9 april 2009 om 00:00 Nieuws

,,Twintig jaar geleden zat vuilnis niet in kliko’s, het stond gewoon aan de weg. Heel veel werd weggegooid, maar was nog goed te gebruiken. Met vier man hebben we een werkgroep opgericht om goede dingen weer te verkopen.” Volgens De Ruiter zijn kringloopwinkels nu best populair, maar was dat twintig jaar geleden wel anders: ,,Kringloopwinkels waren toen iets voor simpele zielen, die met hun huisvuil wat extra’s wilden verdienen.”

SLIEDRECHT - ,,We zitten nu wel aan de top, groter dan dit worden we niet”, aldus Arie de Ruiter van het kringloopcentrum aan de Rivierdijk 677. De kringloopwinkel is in haar huidige vorm maar zo’n vier jaar oud. Vijf verhuizingen en twintig jaar terug begon de kringloopwinkel in een pand van 12 vierkante meter, al was van een kringloopwinkel nog geen sprake. 14 april viert de winkel haar jubileum.

Na tweehonderd columns in deze krant, afkomstig van De Ruiters hand, werd het imago van de kringloopwinkel beter. De milieubewuste inslag kwam duidelijk naar voren in de artikelen over de kringloopwinkel, die altijd werden afgesloten met het motto ‘Hoe minder naar Dordt, hoe beter het wordt’. Verwijzend naar de vuilverbranding in Dordrecht en knipoog naar een oud bekend gezegde. ,,Tijdens die columns is de klantenstroom van lieverlee gegroeid en moesten we meerdere keren verhuizen. Na vijf jaar zijn we een stichting geworden en na nog meer groei kwamen we terecht in het pand waar nu de wereldwinkel zit. Toen ook daar de klanten rug aan rug stonden zijn we hier naartoe verhuisd.”

Het huidige pand lijkt van buiten niet groot, maar is met 250 vierkante meter volgens De Ruiter toch niet onaardig, met vooral de vorm als pluspunt. ,,Door de ongewone vorm is het een heel gezellige winkel. Een beetje rommelig, maar gezellig. Het is wel fijn dat de ruimte is verdubbeld, maar jammer dat de prijs is verdriedubbeld.” Hiermee is de huur een van de grootste kostenposten geworden, wat redelijk drukt op de bijdrage aan de goede doelen.

Door de jaren heen is de nadruk minder op het milieu komen liggen, maar meer op bijdrage aan diverse goede doelen. Afgelopen jaar doneerde het kringloopcentrum in totaal 110.345 euro. Dat is mogelijk doordat het kringloopcentrum alleen draait op zo’n dertig tot veertig vrijwilligers. ,,Als we vijf mensen moesten betalen zouden we niks meer overhouden. Nu krijgen vrijwilligers wel een onkostenvergoeding, en we gaan elk jaar een middagje uit. Het is belangrijk om goed te zijn voor je mensen.”

Vrijwilligers hebben ook inspraak waar de donaties naartoe gaan. Op een prikbord kunnen suggesties worden geplaatst welke goede doelen donaties moeten ontvangen. Volgens De Ruiter is de oorspronkelijke ideologie achter de kringloopwinkel niet meer duidelijk te vinden bij de vrijwilligers en heeft die plaats gemaakt voor de aandacht voor de goede doelen. ,,Maar ik ben wel blij dat niet alles zomaar in de kliko gaat. Het komt hier terecht, dus blijkbaar denken mensen wel na.” Om ook mensen die normaal niet in de kringloopwinkel komen over de drempel te krijgen, wordt in de week na Pasen een prijsvraag georganiseerd. Elke betalende klant kan dan een nieuwe dames- of herenfiets winnen.

advertentie
advertentie