Merwede behoudt ruime marge

26 april 2009 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - In de strijd die moet leiden tot het kampioenschap in de tweede klasse kon Merwede het zich niet weer veroorloven om punten te morsen. Tegenstander Velocitas, dit seizoen drie keer eerder verslagen, moest ook nu aan de Sliedrechtse dadendrang geloven en dolf met 14-11 het onderspit. Zo herpakte Merwede zich na haar eerste verlies en gaat met vier punten voorsprong de laatste vier wedstrijden in. Ook het tweede team deed prima zaken. Dankzij het puntverlies van Oranje-Wit en de eigen winst staat Merwede 2 nu alleen aan kop.

Ondanks het feit dat Merwede alle eerdere ontmoetingen dit seizoen tegen Velocitas in (ruime) winst had omgezet, waren de roodwitten er niet gerust op. Logisch, aangezien net als tegen Rapid Merwede haar topschutter wegens een schorsing moest missen. Het gemis van Jacco Buijk, die overigens ondanks diverse aanbiedingen heeft besloten om ook volgend seizoen de roodwitte kleuren te verdedigen, bleek ook deze wedstrijd weer lastig op te vangen. Met Edwin Kleijn in het eerste aanvalsvak en Mark de Jong die de opengevallen plek opvulde begon Merwede sterk. Aan de hand van aanvoerder Bernadette Struijk pakte Merwede de tweekamp scherp op en kon al snel een 2-0 voorsprong op het bord zetten. Via de 3-1 van Mark de Jong tekende Martijn van Rijsbergen voor de eerste marge van drie punten. En dat na zeven minuten. Toch bewees Velocitas niet als schietschijf naar Sliedrecht te zijn gekomen. Na de 4-2 maakte Else van der Valle via een doorloopbal de 5-2, waarna het bijna tien minuten duurde alvorens Erwin van der Poel zijn ploeg naar 6-2 schoot. De scores aan het begin stonden dus niet garant voor veel doelpunten. Op slag van rust was het wederom Bernadette Struijk die scoorde en zo een toch comfortabele 7-3 ruststand aantekende.

Het lukte Merwede niet om in de tweede helft door te drukken. De aanvalscombinaties liepen niet meer zo vlot en het vizier stond niet meer op scherp. Na de 7-4 was het Erwin van der Poel die van afstand 8-4 scoorde, waarna via een kort schot van de nuttig spelende Annelies Schagen en een schot van Mark de Jong een tussenstand van 10-5 op het bord stond. Een comfortabele stand en Merwede leek in veilige haven. Inderdaad, leek. Want drie scores op rij van Velocitas deed Merwede even wankelen, maar het Sliedrechts antwoord was snel voorhanden. Schoten van Else van der Valle en Erwin van der Poel zetten de marge weer op vier. Inmiddels had Velocitas wat wissels ingebracht en dit maakte de ploeg er zeker qua heren niet zwakker op. En omdat het eerste aanvalsvak van Merwede moeite had met scoren kwam Velocitas weer terug tot 12-10 met nog een vijftal minuten te spelen. Opnieuw was het Erwin van der Poel die van afstand scoorde, waarna bij 13-11 het slot, of beter gezegd schotakkoord op naam kwam van Edwin Kleijn.

Dankzij deze teamprestatie (zeven van de acht spelers kwamen tot scoren) houdt Merwede haar vier punten voorsprong op de achtervolgende ploegen Sagitta en Rapid. Hetzelfde Sagitta is in de eerstkomende wedstrijd gastheer in Ridderkerk. Winst in deze wedstrijd betekent een enorme stap naar het kampioenschap. De aanvang op 9 mei in Ridderkerk is om 16.00 uur.