Sliedrecht gelooft in samenwerking

28 april 2009 om 00:00 Nieuws

Burgemeester Boevée: ‘Ik vind dat verstandig’

H’VELD-G’DAM - De ‘verkering’ tussen Hardinxveld-Giessendam en Gorinchem is uit. De zogenoemde tandemrelatie is dan wel over, maar de partijen willen, waar nodig, wel blijven samenwerken. Verschillende Hardinxveldse raadsleden drongen tijdens de gemeenteraadsvergadering aan op een samenwerking met buurgemeente Sliedrecht. Uit een eerder bestuurskrachtonderzoek kwam die gemeente als een prima partij uit de bus. En burgemeester Martin Boevée van Sliedrecht vindt dat een ‘uiterst positief’ idee.

Door Marjanne Dijkstra

De Sliedrechtse burgervader weet dat in het verleden wel ideeën van samenwerking naar elkaar zijn geopperd. ,,Dat is nooit tot een feitelijke uitwerking gekomen. Hardinxveld-Giessendam wilde zich eerst oriënteren op het Alblasserwaardse. Maar ik ben het van harte eens met de mensen die inhoudelijke en procesmatige samenwerking nog eens willen bezien. Ik vind dat wel verstandig.”

Boevée meent dat er veel zaken zijn waarbij de twee gemeenten elkaar kunnen vinden. ,,Identiteit, beleving, onderwijs en vooral economie. Een samenwerking juich ik van harte toe. Wel denk ik dat als je samenwerking zoekt, dat dan een inhoudelijke samenwerking moet zijn. Het moet geen supermarkt worden, waaruit je enkele producten kunt shoppen. Dat is niet mijn gevoel bij samenwerking.”

Samenwerking op terrein van beleid vindt Boevée een goed plan. ,,Het gesprek daarover is goed te voeren. De afgelopen zeven jaar heeft dat gesprek niet plaatsgevonden en ik stel het op prijs om daar naar te kijken. Samenwerking met Hardinxveld-Giessendam staat los van de Drechtsteden; dat staat elkaar niet in de weg. Onze dorpen lijken zoveel op elkaar. Daarbij kun je tegenwoordig niet meer met een schaartje de grenzen knippen.”

Boevée geeft aan ook namens de Sliedrechtse gemeenteraad te spreken. ,,In dat verband is ook al vaker over samenwerking, niet alleen met Hardinxveld-Giessendam, gesproken. Het is goed een open gedachtenwisseling te voeren. We stellen sowieso een goede overlegsituatie met onze buurgemeenten op prijs. We dienen allemaal één belang, dat van de burger en daarin zie ik veel overeenkomsten. In een eventuele samenwerking werp ik een blik vooruit en kijk ik wat we elkaar te bieden hebben in de toekomst. In mijn optiek hebben we elkaar daarin heel veel te bieden.”

advertentie
advertentie