Decoratie prijkt op spijkerjasje

1 mei 2009 om 00:00 Nieuws

Boevée meende dat met zeven decorandi er in Sliedrecht dit jaar echt sprake was van een lintjesregen. Hij sprak vooraf de gedecoreerden-in-spe toe. ,,Sommigen van u hadden vandaag een ander reisdoel of ander idee van deze ochtend. Weer anderen hadden de afgelopen weken toch het idee dat er iets niet klopte. En je zult maar een kwartier van te voren worden gebeld met de boodschap ‘er wordt op je gewacht’. Dat bent u niet gewend hè?”, wendde hij zich tot een van hen.

Lintjesregen in Sliedrechts raadhuis SLIEDRECHT - In allerijl werd gezocht naar een jasje. Want, zo meende burgemeester Martin Boevée: ,,Een onderscheiding als deze wordt niet op een overhemd gespeld.” Jannes Schreuder had er dan misschien wel niet op gerekend, even later kreeg hij van de burgervader de versierselen die horen bij de titel Lid in de Orde van Oranje Nassau op zijn spijkerjasje gespeld. ,,Dit is buitengewoon, het past bij u”, meende Boevée die Schreuder decoreerde om zijn betrokkenheid bij sporters met een hartaandoening, het 4en 5 mei comité en organisatie van de fietsvierdaagse. Nog vier anderen kregen afgelopen woensdag van Boevée in de raadzaal van het Raadhuis de Koninklijke Onderscheiding Lid in de Orde van Oranje Nassau opgespeld, twee werden benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Door Marjanne Dijkstra

,,Morgen kleurt Nederland weer oranje en als vertegenwoordiger van de Kroon moet ik weer constateren dat ik fundamenteel iets fout doe.” Boevée haalde zijn ambtsketen van zijn nek en draaide hem om. ,,Dan moet ik natuurlijk wel het rijkswapen aan de voorzijde dragen in plaats van het gemeentewapen. Vandaag reik ik mensen die zich jaren belangeloos hebben ingezet voor anderen en het cement zijn van de samenleving een onderscheiding uit.”

Huibert Boer werd voor zijn jarenlange werkzaamheden voor onder andere CNV Hout en Bouw, de PCOB, de Consumentenbond en de WMO-raad Sliedrecht in het zonnetje gezet. Jan Pieter Boiten staat volgens de burgervader bekend om zijn inzet in de gemeente Sliedrecht en daarbuiten. Zijn toewijding kwam tot uiting in werk voor onder meer het Wartburg College, de Beth-El Kerk en het Deputaatschap Israël. Bastiaan Zwijnenburg werd gedecoreerd voor onder andere de 42 jaar die hij zich inzette voor de Gereformeerde Kerk. Enige vrouw in het gezelschap was Petronella de Jong-Hoogendam. Ze verzorgde jarenlang een weduwvrouw en verzorgt werkzaamheden voor naaivereniging De Klos. Ook zij werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Gerrit Melle van Dijk werd door Boevée een ‘zeer actieve vrijwilliger’ genoemd. ,,In de Sliedrechtse politiek bent u geen onbekende. We kennen u als fractievoorzitter van de VVD en als raadslid. Maar ook de Sliedrechtse cultuur ligt u aan het hart.” Van Dijk werd voor zijn grote betrokkenheid bij de medemens en bijzondere uitstraling voor Sliedrecht en de regio benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Adriaan de Waard werd bevorderd van Lid naar Ridder voor zijn tomeloze werk voor het CDA, het onderwijs, bedrijfsleven en de plaatselijke bank.

advertentie
advertentie