'Moederdag is niet voor iedereen vanzelfsprekend'

5 mei 2009 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Moederdag is een dag die in veel gezinnen uitgebreid wordt gevierd. ,,Toch is deze dag niet voor iedereen feestelijk”, zegt Sandra Boer van de organisatie Moeders voor Moeders. ,,Het is niet iedereen gegeven om in verwachting te raken.” Voor vrouwen met verminderde vruchtbaarheid kan het hormoon hCG van groot belang zijn omdat het de kans op zwanger worden vergroot. De organisatie Moeders voor Moeders zet zich in voor de inzameling van dit hormoon, dat voorkomt in de urine van zwangere vrouwen.

,,Er zijn ontzettend veel liters urine nodig om een klein beetje hCG te verkrijgen. Hoe meer vrouwen meedoen, hoe meer andere vrouwen we dus kunnen helpen”, vertelt Sandra Boer. Zij is informatrice van Moeders voor Moeders in de plaatsen Sliedrecht, Hardinxveld-Giessendam en omstreken. Vrouwen die zich in dit rayon aanmelden voor deelname, worden door haar bezocht en geïnformeerd. ,,Het is ontzettend leuk werk, want je komt altijd in aanraking met blije mensen. Maar het belangrijkste van dit werk is natuurlijk dat er weer andere mensen blij kunnen worden gemaakt met de urine die we op deze manier verzamelen. Want het moederschap is niet voor iedereen vanzelfsprekend.”

Marloes deed in 2004 voor de eerste keer mee met moeders voor moeders, toen zij in verwachting was van haar oudste zoon. Ook nu zij zwanger is van een tweede kindje heeft ze weer meegedaan. En mocht er nog een derde komen dan doet ze gewoon weer mee. ,,Daar is geen twijfel over mogelijk”, zegt Marloes stellig. ,,Het is maar een kleine moeite, die voor een ander heel veel kan betekenen. Ik zou er dan ook geen seconde over hoeven nadenken, mocht ik na deze zwangerschap nogmaals zwanger raken.”

Volgens Sandra Boer gebeurt de inzameling van de urine zeer discreet en is ook de privacy van de deelneemster gewaarborgd. ,,Niet iedereen wil de hele buurt laten meegenieten van een prille zwangerschap en daar hebben we alle respect voor. Het brengen en ophalen van de urineflessen gebeurt dan ook met een busje waarop geen enkel logo of ander herkenbaar teken staat. Als de deelneemster dat alsnog bezwaarlijk vindt, kunnen de flessen ook bij mij thuis (in Hardinxveld-Giessendam is dit bij de verloskundigenpraktijk) worden ingeleverd. Het zijn speciale flessen die door de organisatie worden verstrekt en een klein beetje conserveringsmiddel bevatten, zodat de urine er een week in bewaard kan worden. Wie meedoet met Moeders voor Moeders krijgt wekelijks twee nieuwe kratjes met acht lege flessen en voor het opvangen van de urine is er een speciale opvangkan beschikbaar. De chauffeur komt een keer per week om de volle flessen weer in te wisselen voor legen.

Meedoen

Het hormoon hCG bevindt zich tussen de zesde en zestiende week van een zwangerschap in de urine van een zwangere vrouw. Dit is de periode dat kan worden meegedaan aan de inzamelingsactie van Moeders voor Moeders. Aanmelden hiervoor kan vanaf de vijfde tot en met de twaalfde week van een zwangerschap. Aanmelden kan via de website www.moedersvoormoeders.nl, via ons gratis nummer 0800-0228070 of rechtstreeks bij de informatrice Sandra Boer: 0184-416243.

,,In alle gevallen komen vrouwen uit het eerder genoemde rayon bij mij terecht. Nadat ze zich hebben aangemeld, maak ik een afspraak om langs te komen. Tijdens dit eerste bezoek geef ik informatie over het doel van Moeders voor Moeders en de werkwijze. Ook kan ik dan eventuele vragen beantwoorden. Daarnaast doe ik een testje om te zien of het hCG hormoon in de urine aanwezig is.

Als dank voor hun medewerking ontvangen deelneemsters een leuke attentie van de organisatie. Zij mogen kiezen uit een dvd, een serviesje of een informatief boek over zwanger zijn. ,,We zijn tenslotte afhankelijk van vrouwen die willen meedoen, dus verdienen zij daarvoor ook een cadeautje”, vindt Sandra Boer.

,,Naamsbekendheid is voor ons gewoon heel belangrijk. Via contacten met verloskundigen worden zwangere vrouwen op onze organisatie gewezen en ook bij de huisartsen, apotheken en drogisterijen zijn folders verkrijgbaar, maar mond tot mond reclame werkt toch het beste omdat vrouwen dan over hun eigen ervaringen kunnen vertellen.”

advertentie
advertentie