Kermis toch niet in het centrum

14 mei 2009 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - ,,Ik deel de angst van mevrouw Galle. Het is nu een kermis voor jongeren en niet meer voor kinderen. Overigens heeft de commissie voor Bezwaar & Beroep geen waardeoordeel gegeven over de locatie, maar heeft ze vooral gezegd dat de procedure niet de schoonheidsprijs verdient.” Nadat Hanny Visser - Schlieker (PRO Sliedrecht) haar raadscollega had bijgevallen werd de discussie over de verplaatsing van de kermis naar toch weer het Lockhorst-terrein prompt beëindigd. In feite is het ook heel simpel: als de gemeente het advies niet overneemt dreigt het gevaar van een voorlopige herziening met als gevolg dat van 11 tot en met 17 juni wel eens helemaal geen kermis zou kunnen plaatsvinden in het baggerdorp.

Door Erik de Bruin

Burgemeester Martin Boevée werd door PvdA-raadslid Cora Galle - Prins bestookt met vragen. ,,Betekent dit dat er nooit meer een kermis zal zijn op het Burgemeester Winklerplein?”, wilde ze vooral weten. ,,Ik doe nog geen uitspraak over nu niet, nooit niet”, antwoordde Boevée. ,,We volgen het advies voor 2009 en zullen de situatie volgend jaar opnieuw bekijken.” Dat neemt niet weg dat het ook voor het college een hard gelag is. B & W stuurde in eerste instantie aan op het Lockhorst-terrein (waar de kermis vorig jaar naar toe werd verplaatst vanwege de overlast en schade die het jaar daarvoor was veroorzaakt), maar sloeg toch een andere richting in nadat de gemeenteraad duidelijk had gemaakt dat de kermis in het centrum van het dorp thuishoort. Omdat in de jaren daarvoor de schade en overlast niet zodanig is geweest om daarvan wakker te liggen werd ingestemd met het raadsverzoek. Nu moet het college toch weer slagzij maken. Boevée zegt dat hij in feite niet anders kan omdat als hij ingaat tegen het advies van de bezwarencommissie de bezwaarmakers tot gerechtelijke stappen kunnen besluiten. Wat een schorsende werking heeft. Als het evenement daardoor wordt afgeblazen worden de kermisexploitanten gedupeerd.

De bezwaren komen uit de hoek van de winkeliers op het Winklerplein, die omzetverlies vrezen doordat klanten hun auto niet in de nabijheid kunnen parkeren. De politieke keuze om terug te keren is volgens hen gebaseerd op nostalgie terwijl detailhandel de motor is van de economie en het terrein Lockhorst een goed alternatief is gebleken. De bezwarencommissie baseert haar oordeel op het feit dat de belangen onvoldoende zijn afgewogen.

advertentie
advertentie