Net geen finale NK voor schooldammers

18 mei 2009 om 00:00 Nieuws

WIJNGAARDEN - Schooldammers van 'De Zaaier' uit Wijngaarden hebben op een haartje na de finale van het NK schooldammen gemist. Door enkele onfortuinlijke resultaten in andere wedstrijden moesten zij in verenigingsgebouw De Haveling genoegen nemen met een vierde plaats.

In de eerste ronde moesten de Alblasserwaardse scholen De Zaaier en Eben-Haëzer uit Ottoland al tegen elkaar. Na een verbeten strijd trokken de Wijngaardse dammers aan het langste eind. Luc Gommers bepaalde de eindstand tegen Erwin Versteeg op 5-3, waardoor de dammers van 'De Zaaier' de eerste twee punten binnenhaalden. In de tweede ronde pakten de jongens uit Ottoland wel de volle winst, maar liep 'De Zaaier' averij op. Tegen 'De Ark' uit IJsselstein werd het 4-4. Ook in de derde ronde deelde de Wijngaardse ploeg de punten (4-4), waardoor het contact met de kop verloren leek te gaan. Intussen pakte de Eben -Haëzer wel weer de volle winst.

Na de vierde ronde stak de Gerardus Majellaschool uit Reeuwijk met kop en schouders boven de andere ploegen uit. Met vier klinkende overwinningen leken zij op het kampioenschap af te gaan. Intussen had 'De Zaaier' zich met een overwinning op een gedeelde derde plaats genesteld door in de vierde ronde met 8-0 de 'Kohnstammschool' uit Goes te verslaan. De Eben-Haëzer moest in de vierde ronde met 7-1 haar meerdere erkennen in de Gerardus Majellaschool.

Na de pauze ging het voor De Zaaier mis. In de vijfde ronde remiseerde de ploeg tegen de tot dan toe nog puntloze Jozefschool (4-4) en in de zesde ronde verloren de Alblasserwaarders zelfs, 5-3 tegen de Bernadetteschool. In de zevende ronde probeerden de jonge dammers te stunten tegen de koploper, maar verder dan een 5-3 verlies kwamen zij niet. De Eben-Haezer had de vorm ondertussen wel te pakken, met een 8-0 zege op de St Michaëlschool en een 6-2 overwinning op de Kohnstamschool.

De achtste ronde werd de school echter fataal. Een finaleplaats zat er door een 7-1 verlies tegen De Ark niet meer in. De Zaaier zorgde voor een verrassing door het sterke team van De Kinderkring te verslaan, waardoor een plaatsje in de finale opeens weer lonkte. Onbevreesd gingen de leerlingen aan de slag tegen de St Michaelschool, met een 8-0 zege als gevolg. Toen was het wachten op de concurrentie. De Ark won zijn partij met 8-0 en werd tweede. Even later spatte de droom van de Wijngaardse dammers uiteen. Ook De Kinderkring won waardoor De Zaaier werd verwezen naar de vierde plaats. Geen finale dus. De Eben -Haëzer uit Ottoland pakte een verdienstelijke vijfde plaats.

advertentie
advertentie