Ingezonden: Kermis verbannen naar De Lockhorst

25 mei 2009 om 00:00 Nieuws

Tussen kermis en middenstand is door de jaren heen een haat-liefde verhouding ontstaan. Enerzijds trekt een kermis publiek dat tegelijkertijd de lokale middenstand bezoekt en “spekt”. Anderzijds is er een mogelijkheid dat er wellicht iets meer vervreemd wordt dan in andere weken.

Als dat laatste een mogelijke reden van de plaatselijke middenstand is om de kermis te verbannen kan je praten van een reden of motief.

Wanneer er gesproken gaat worden over omzetverlies dan komt dat een stuk ongeloofwaardiger over. Een ieder die commerciële activiteiten verricht is zich bewust van te verwachten omzet. Daarbij is bij diegene ook bekend dat van de tweeënvijftig weken, er weken zijn welke minder omzet zullen genereren dan andere weken. Te denken valt aan zomervakanties waarbij een groot deel van de inwoners van Sliedrecht met vakantie gaat.

Nog zo’n week, en dat is al tientallen jaren het geval, kan de week zijn waarin er kermis is in Sliedrecht. Het mag niet zo zijn dat nu opeens de omzetderving een discussie is om de kermis te weren. Of het alle middenstanders zijn die bezwaar maken, lijkt mij ook onwaarschijnlijk. Degene die het meest hierover zou kunnen klagen is de supermarkt.

Naar mijn idee staat haaks op dit omzetverlies een omzetverbetering welke de afgelopen jaren is toegenomen.

Een supermarkt die iedere avond langer open is brengt meer omzet met zich mee. Betalingsmogelijkheden in de vorm van chippen of pinnen heeft eveneens aangetoond dat er hierdoor meer wordt uitgegeven dan in het verleden het geval was. Vroeger werd er contant geld opgenomen bij een bank waarmee de dagelijkse boodschappen werden gedaan. Met de hedendaagse betaalmogelijkheden zal je wat dat betreft geen klachten horen.

Een kermis heeft naast een commercieel karakter ook een sociaal karakter. Het hoort gewoon gehouden te worden in een centrum. Dus ook in “ons centrum”. Laten we nu niet gaan doen alsof het opeens allemaal anders is.

Soms win je, en soms verlies je. Het is afhankelijk van je eigen volwassenheid hoe je hier mee om gaat.

Willem de Bruijn

Sliedrecht

advertentie
advertentie