Ongelooflijk!

27 mei 2009 om 00:00 Nieuws

INGEZONDEN

Tijdens de bestuursvergadering van H3S, de zelfstandig werkende huurderorganisatie voor huurders van Tablis Wonen in Sliedrecht, kwam vanzelfsprekend het opschrift 'Sliedrecht graait in reserves' in Het Kompas van 7 mei aan de orde. Hoe komt Sliedrecht plotseling aan 3,5 miljoen opgepot geld ?

Niet zo lang geleden moesten onder andere rioolbelasting, OZB enzovoorts worden verhoogd om de financiële zaken van SIiedrecht gezond te houden en nu zijn er plotseling voldoende financiële middelen voor het realiseren van onder andere Station Baanhoek, het Plaatje en het BW-plein.

Vooral dit laatste project geeft bij H3S de nodige vraagtekens: Sinds de presentatie door M.K.B. reva in februari 2006 en de goedkeuring door de toenmalige commissie Ruimte en Groen (waarbij door HBS geheel terecht bij de gemeente moest worden aangegeven dat hierbij, tijdens het voortraject een 'rekenfoutje' van ongeveer 6,5 miljoen euro was gemaakt) heeft dit project alleen maar geleid tot financiële -, verkeerstechnische -, parkeer en milieubelastende problemen in het algemeen, maar voor Tablis Wonen ( lees: de huurders van ) financiële problemen op diverse gebieden.

Het was namelijk vanaf de presentatie + goedkeuring nadrukkelijk een eis van de gemeente Sliedrecht dat het gehele project 'Budgettair Neutraal', dus zonder kosten voor de gemeente, moest worden gerealiseerd, er gezellige zitjes moesten worden gecreëerd,en vooral het 'Dorpse karakter' behouden moest worden en kon dit alles worden gerealiseerd door:

1. het slopen van 36 woningen +1565 m2 winkeloppervlak, met een vervangende nieuwbouw van 119 woningen + 4865 m2 winkeloppervlak.

Dit plan is inmiddels uitgegroeid tot:

2. het slopen van 63 woningen + 2545 m2 winkeloppervlak, met een vervangende nieuwbouw van 230 woningen + 5660 m2 winkeloppervlak.

Hierdoor wordt onder andere het aantal 'autobewegingen' dusdanig beïnvloed dat het 'fijnstofpercentage' met een zéér hoog aantal procenten zal toenemen en de parkeerproblemen, volgens de normen, aangenomen door de Raad op 18 november 2008, in de Parkeernota Sliedrecht op meerdere punten worden overschreden / genegeerd.

Voor Tablis Wonen (lees: huurders van) heeft het inmiddels tot gevolg dat in de Ruysdaelstraat tot op dit moment aan de oostzijde géén vervangende nieuwbouw kan worden gerealiseerd wat onder andere forse huurderving tot gevolg heeft. Men is geconfronteerd met een aantal extra kosten, met een aantal huurders die al enkele jaren in onzekerheid leven met de vraag: wanneer zij moeten vertrekken of zelfs misschien wel ten onrechte kosten hebben gemaakt door te verhuizen enz. enz.

Bij navraag afgelopen week bij Tablis Wonen (let wel: Wij zijn kritische controleurs van en overleggers met, maar beslist géén 'verlengstuk' van Tablis Wonen, zoals ambtenaren en politici van de gemeente Sliedrecht suggereren, als ze zeggen dat we wel door Tablis Wonen op de hoogte kunnen worden gehouden), bleek opnieuw dat het meest recente plan voor de Ruysdaelstraat, waarvoor onlangs een principeverzoek is ingediend ( twee woonlagen + een derde woonlaag in de kap) waarschijnlijk door B en W wordt afgewezen door zijn 'massaliteit'. Opnieuw ongelooflijk wanneer men weet dat B en W, voor wat betreft het B W - plein op ongeveer 50 meter afstand, er nog steeds van uit gaat dat hier een woontoren wordt gerealiseerd van 18 verdiepingen (wat dorpskarakter) en de winkels aan de noordzijde van het plein moeten worden 'opgetopt' met 3 woonlagen.

We wachten maar weer gewoon geduldig af wat de gemeente Sliedrecht in haar wijsheid uit de hoge hoed te voorschijn gaat toveren ook al gaat dit ten laste en voor een groot deel ten koste van de (hurende) inwoners van Sliedrecht.

Namens huurderorganisatie H3S,

Wim Vroege (voorzitter)

advertentie
advertentie