Watertorens raken straks overbodig

28 mei 2009 om 00:00 Nieuws

De berging aan de Schapedrift dient als voorraadbuffer met zes miljoen liter vers drinkwater voor de inwoners van Sliedrecht en omgeving. De Hardinxveldse wethouder Theo Boerman heeft in oktober vorig jaar de officiële eerste paal geslagen. De bouw verloopt volgens Oasen volgens planning. De oplevering is voorzien voor oktober dit jaar waarna eerst enkele testen worden gedaan. De technische ingebruikname is ingecalculeerd voor het einde van dit jaar. Zodra het nieuwe pompstation in werking is, wordt het huidige voorraadstation in Sliedrecht - 1800 kubieke meter groot - uit gebruik genomen. De inwoners merken niets van de verandering. Het station levert water als de druk in het leidingnet te veel zakt. Bijvoorbeeld tijdens piekuren en op warme zomerdagen. Sliedrechters drinken op alle andere momenten water uit Lexmond. Hier is een groot zuiveringsstation gevestigd, dat aan verschillende gemeenten, waaronder Sliedrecht, water levert.

Pompstations kunnen veel meer opslaan SLIEDRECHT - In navolging van de watertoren in Sliedrecht neemt drinkwaterbedrijf Oasen de komende jaren nog veel meer torens uit gebruik. Vanwege moderniseringen in de infrastructuur van Oasen worden de beeldbepalende objecten overbodig. Onlangs werden de watertorens van Leerdam en Nieuw-Lekkerland uit gebruik genomen en in 2010 of 2011 worden de watertorens in Meerkerk en Hardinxveld-Giessendam afgesloten. In laatstgenoemd dorp wordt - op de grens met Sliedrecht - een drinkwaterberging aangelegd waarmee ruim twee Olympische zwembaden kunnen worden gevuld. Ook de burgers van Sliedrecht worden door deze berging van drinkwater voorzien.

In tegenstelling tot in andere gemeenten, is de Sliedrechtse watertoren al jaren niet meer in gebruik. De discussie over een nieuw plan voor dit gebied - het ‘Watertorenterrein’ - woedt al enige tijd. In omliggende plaatsen wordt ook gekeken naar een nieuwe bestemming voor de grote objecten. De watertoren aan de Rivierdijk in Boven-Hardinxveld, die in 2010 of 2011 uit gebruik wordt genomen, is een rijksmonument en heeft daardoor een extra beschermde status waardoor de buitenkant niet snel zal veranderen. De toekomstbestemming van bijvoorbeeld de watertoren in Nieuw-Lekkerland is nog niet bekend. Volgens Janine van Trierum, de persvoorlichtster van Oasen, heeft een inwoner van Nieuw-Lekkerland belangstelling getoond. Of het daadwerkelijk in particuliere handen komt is volgens haar afwachten: ,,Meestal is er veel interesse, maar krabbelen ze terug als ze een berekening hebben gedaan van de onderhoudskosten.” Er zijn wel voorbeelden van watertorens die van binnen zijn verbouwd tot particuliere woning. De watertoren in Hazerswoude is zelfs veranderd in een bedrijfspand. Hoe de verkoopprocedure van de recent uit gebruik genomen watertorens in Nieuw-Lekkerland en Leerdam eruit komt te zien is nog niet bekend. ,,Ook niet wanneer ze in de verkoop gaan. We zijn er nog over aan het nadenken”, aldus Van Trierum.

advertentie
advertentie