Uitbreiding zuivering Hardinxveld-Giessendam niet nodig

29 mei 2009 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM/SLIEDRECHT - Een dure uitbreiding van de rioolwaterzuivering van Hardinxveld-Giessendam kan voorkomen worden. Dat blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van Waterschap Rivierenland en de gemeenten Sliedrecht en Hardinxveld-Giessendam. Met andere, minder ingrijpende maatregelen, kunnen waterschap en gemeenten ervoor zorgen dat al het aangevoerde afvalwater gezuiverd wordt en als schoon water in het milieu terecht komt. Waterschap Rivierenland, Sliedrecht en Hardinxveld-Giessendam leggen op vrijdag 5 juni de afspraken hierover vast in een afvalwaterakkoord. Beiden gemeenten hebben hiermee de primeur.

In de komende jaren zullen alle gemeenten in het rivierengebied zo’n integraal afvalwaterakkoord met het waterschap afsluiten.

Drie belangrijke maatregelen maken de uitbreiding van de zuivering in Hardinxveld-Giessendam overbodig. Ten eerste wijzigen de gemeenten de capaciteit van enkele rioolgemalen. Daarnaast wordt ervoor gezorgd dat minder waterafvoer naar de zuivering gaat. Dit kan door regenwater niet langer via het riool af te voeren, maar via een apart buizenstelsel naar vijvers en plassen. En tot slot wordt een gedeelte van het afvalwater van Hardinxveld-Giessendam niet naar de eigen zuivering afgevoerd maar naar die van Sliedrecht. Deze maatregelen leiden tot grote besparingen zowel voor het waterschap als voor de gemeenten. En dat is prettig voor de belastingbetaler.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie