Regionale woonvisie in de inspraak

2 juni 2009 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Het Drechtstedenbestuur heeft op 28 mei de regionale woonvisie Drechtsteden vrijgegeven voor inspraak. Inwoners van de Drechtsteden en andere belanghebbenden kunnen van 3 juni tot 22 juli reageren op de woonvisie. Deze ligt ter inzage in de gemeentehuizen van Dordrecht, Zwijndrecht, Hendrik-Ido-Ambacht, Alblasserdam, Papendrecht en Sliedrecht.

Kwaliteitsverhoging staat centraal in de nieuwe woonvisie. De Drechtsteden functioneren in belangrijke mate als één woningmarkt. Daarom stemmen ze het beleid voor het wonen nauw op elkaar af, om richting te geven aan de ontwikkelingen op de woningmarkt. Het beleid is vastgelegd in de woonvisie. De vorige woonvisie, de nota ‘Spetterend wonen in de Drechtsteden’, werd vastgesteld in 2004. Om afspraken voor de periode na 2010 te kunnen maken en om in te spelen op de veranderingen tot 2020 is de nota nu geactualiseerd.

De visie vormt het kader waarbinnen iedere gemeente haar eigen lokaal woonbeleid voert. In de nieuwe woonvisie hebben de Drechtsteden afgesproken om de kwaliteit van wonen in de regio nog meer te verbeteren. Dit willen ze onder andere doen door het realiseren van aantrekkelijke woonmilieus en het kwalitatief verbeteren van het woningaanbod. Alle nieuwe woningen die worden gebouwd moeten bijdragen aan de verbetering van de kwaliteit. Concreet betekent dit: meer woningen voor de hogere inkomensgroepen en

meer woningen geschikt voor ouderen.

Naast de nieuwbouw wordt de aandacht meer gericht op de bestaande woningen en de bestaande wijken. Hiermee spelen de Drechtsteden in op de veranderde woonwensen en de veranderende samenstelling van de bevolking. De woningvoorraad sluit nu onvoldoende aan bij de woonwensen van de bewoners. Vooral in de duurdere prijsklassen is onvoldoende geschikt aanbod aanwezig.

De komende tijd groeit de bevolking nog steeds, maar wel langzamer. Het aandeel van de hogere inkomensgroepen is toegenomen. De komende periode neemt de vergrijzing steeds verder toe. Met aantrekkelijke woningen en woonmilieus willen de Drechtsteden hun woonbeleid meer afstemmen op de specifieke wensen en behoeften van de consument.

Aantrekkelijke woonmilieus

De Drechtsteden willen de komende jaren vooral veel investeren in woningen in aantrekkelijke woonmilieus in een stedelijke omgeving dicht bij het centrum. Daarnaast wordt ingezet op meer woningen in een rustige en groene omgeving in een landelijk woonmilieu.

Op allerlei plaatsen worden de mogelijkheden voor wonen nabij en aan het water benut. De Drechtsteden willen de zeggenschap van bewoners over hun eigen woning en woonomgeving vergroten door stimulering van particulier opdrachtgeverschap en consumentgerichte projectontwikkeling.

Ook het kwalitatief verbeteren van woningen in bestaande wijken en buurten krijgt veel aandacht de komende jaren. Sociale woningen worden opgeknapt of gesloopt en nieuw gebouwd zoals in Wielwijk in Dordrecht, de Sterrenbuurt in Zwijndrecht en Nieuw Kinderdijk in Alblasserdam. Verder worden voorzieningen in deze wijken waar nodig verbeterd en aangepast aan de wensen van de buurtbewoners.

Reageren

De regionale woonvisie Drechtsteden ligt van 3 juni tot 22 juli ter inzage in de gemeenten van Dordrecht, Zwijndrecht, Hendrik-Ido-Ambacht, Alblasserdam, Papendrecht en Sliedrecht en is te downloaden op www.drechtsteden.nl/woonvisie. Er kan schriftelijk gereageerd worden op de inhoud van de visie. Deze kan gestuurd worden naar Kitty Lindner, sector Stadsontwikkeling, postbus 8, 3300 AA

Dordrecht of per mail naar: woonvisie@drechtsteden.nl. Na de inspraakperiode worden de inspraakreacties verwerkt en voorgelegd

aan het Drechtstedenbestuur. De woonvisie wordt definitief vastgesteld door de Drechtraad, naar verwachting in december 2009.

advertentie
advertentie