Een line up met louter hoofdacts

10 juni 2009 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Op de 39ste editie van het Tuinfeest is alles aanwezig om er zaterdag een top festival van te maken. Een line-up met louter 'hoofdacts', een festivalmarkt, eten en drinken, kinderactiviteiten en straattheater met niemand minder dan “De Absurdist”.

Tuinfeest 2009 trapt om 13.00 uur af met The Dazzled Prophet, de winnaar van de kleine prijs van de Alblasserwaard. Vervolgens is het om 14.00 uur de beurt aan niemand minder dan De Staat, de band die definitief doorgebrak na Noorderslag. Enkele hoogtepunten van de band: De Staat mocht als support van dEUS mee op tour door Groot-Brittannië. Inmiddels zijn ze doorgebroken en een graag geziene gast bij De Wereld Draait Door, 3FM en alle grote festivals van dit seizoen. Ze waren dit jaar al te bewonderen op Pinkpop en straks zullen ze op het hoofdpodium te bewonderen zijn van Lowlands én het grootste gratis festival van Europa: Parkpop.

Vanaf 15.15 uur kan er drie kwartier gerockt worden met Drive Like Maria. Dit Belgisch-Nederlandse trio nam in 2005 een vliegende start toen het de Nederlandse finale van de Global Battle of the Bands (GBOB) won. Ze eindigden tweede in de internationale GBOB-finale in het Londense Astoria, en sindsdien zijn ze bijna non-stop on the road. Drive Like Maria was te zien op het Historic Center Festival in Mexico City, werkte twee Amerikaanse tournees af, goed voor meer dan 40 concerten en stond in België en Nederland op Pukkelpop, Charlatan, Melkweg, Waterfront en Club3voor12. Als klap op de vuurpijl zijn zij de support act van AC/DC in een strak uitverkocht Amsterdam Arena.

Def P & The Beatbusters zijn van 16.30 tot 17.30 uur aan de beurt met een combi van ska-reggae crossover en rap. Ze brachten het succesvolle album 'Aangenaam' uit, met daarop onder andere de top-10 hitsingle 'Bubbelbad'. TV- en radio-optredens, vele interviews en 85 shows vloeiden hieruit voort, op onder andere Pinkpop en in een volle Lowlands Alpha-tent. Eind augustus 2008 gaven ze een eenmalige gelegenheids-show op de Uitmarkt in Amsterdam.

De Sean Walsh Band laat zijn sound, die muzikaal, gewaagd, virtuoos en puur klinkt, horen van 18.00 tot 18.45 uur. Van Jimi Hendrix, Led Zeppelin tot The Who, met een snufje psychedelica en daarbij de rauwe blues van Rory Gallagher.

De volgende grote naam speelt van 19.15 tot 20.00 uur: Elle Bandita, een band zonder muzikale grenzen: een flinke dosis elektronische beats en harde gitaren met pure rauwe ongecensureerde elektronische punk-achtige rock energie. Elle Bandita werd opgepikt door radio, TV en verschillende magazines en kranten. Ze stond op showcase festival Noorderslag 2006 en 2009 en gaf daar spraakmakende optredens die in muziekland Nederland voor veel opschudding zorgden. Net als haar moonwalk op de tafel van Matthijs van Niewkerk bij De Wereld Draait Door! Elle Bandita is jong en jong gebleven met haar 23 jaar aan levenservaring. Zoals ze zelf zegt: ,,Mijn muziek is volwassen geworden, ik niet.”

Van 20.30 tot 21.30 uur, de schrik van rockend Nederland: The Spades. Verhalen over drugs, drank, ruzies en een combinatie daarvan snellen de band vooruit. De verhalen over het overvallen van radio-DJ’s, nepbloed en ruzie om een fles whisky worden breed uitgemeten in de media. Over aandacht heeft de band niet te klagen. Hun rock 'n roll-hart zit in ieder geval wel op de juiste plaats. Met optredens op Lowlands en het Amerikaanse SXSW bewijzen ze attitude te hebben. De laatste jaren is de basis gelegd voor het nieuwe Spades-geluid. Minder raggen, meer nuance, meer soul. The Spades heeft de boxbeugel definitief afgedaan. De muziek deelt nu zelf de klappen uit.

Speed Automatic mag van 22.00 tot 22.45 uur hun eigenwijze vorm van rock ’n roll laten horen. De jaren 70 invloeden zijn bij deze band goed te horen. 3SA heeft al vele optredens gehad in binnen- en buitenland met bands als Triggerfinger, Five Horse Johnson (USA Tour), Atomic Bitchwax (USA Tour), Nebula en vele andere.

Resevoir Dogs mag voor de afsluiter zorgen van 23.00 tot 01.30 uur. Compleet met kostuums en al spelen ze de vetste film muziek van Quentin Tarantino na.

Tot slot zal Dj Thomas de afterparty voorzien van muziek tot 04.00 uur. Het Tuinfeest word vanaf 13.00 uur gehouden op het grasveld naast JC Elektra gelegen en zal na 22.00 uur in JC Elektra verder gaan. Elektra’ s Tuinfeest 2009 word mede mogelijk gemaakt door Fonds 1818, Popunie, Nederlands fonds voor Podiumkunsten en Stichting de Kaai.

Het hele feest is gratis, maar eigen drank meenemen is verboden

advertentie
advertentie