Wat mij boeit … tuin van vruchten

12 juni 2009 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Ad van der Hoogt is deze tijd van het jaar zo’n vier uur per dag te vinden op zijn ‘Tuin van Vruchten’. Vijfenveertig soorten fruit groeien op een oase onder blauwe netten op nummer 27 van het volkstuincomplex aan de Lijsterweg. Naast vers fruit leverde het laatste seizoen (2008) 602 weckflessen en -potten op met ingemaakte varianten van sap, jam en augurken. Maar ook chutneys, römertopfen, likeur en zelfs fruitbonbons werden bereid van eigen pluk. Toch gaat het Ad meer om de hobby dan om de opbrengst: ,,Als je met pensioen gaat moet je een invulling aan je tijd geven. Ik had er geen zin in om binnen achter de computer te gaan zitten. Dertig jaar geleden had ik een grote tuin bij mijn huis. Door werk en verhuizing is dat voorbij gegaan, maar nu is er weer tijd en ruimte voor. Dat het een fruittuin in plaats van een ‘gewone’ moestuin geworden is, was een idee van Edith, mijn echtgenote.”

Door Margreet Strijker

In de winter verdiept Ad zich in relevante lectuur en van april tot oktober gebruikt hij de opgedane kennis om de ‘Tuin van Vruchten’ op een bijna professionele manier door te ontwikkelen. Daarnaast beleeft hij veel plezier aan het verwerken van het fruit. ,,Soms hoop ik zelfs op een dagje regen, want ik sta graag in de keuken. Gewoon inmaken is al leuk werk: jam, chutneys enzovoort. Maar sinds ik in een tv programma zag dat je bonbons kan maken van cacao en bramensap experimenteer ik graag met chocola en allerlei fruitsoorten.”

Toen de tuin in 2004 beschikbaar kwam liet Ad een basis grondonderzoek verrichten door een adviesbureau voor tuinbouw, waar een bemestingsadvies uit voort kwam. Zelf maakte hij een werkplan met indeling: van tuinhuisje (schuilhut), paden en terras tot een overzicht van de fruitsoorten. Een netten- en palenplan volgde: ,,Ik gebruik blauwe netten omdat deze goed zichtbaar zijn voor de vogels, zodat ze er niet in verstrikt raken. De palen zijn van duurzaam hout. Ik wil dertig jaar vooruit kunnen zodat ik op mijn tachtigste de boel niet opnieuw hoef aan te leggen.”

Een bedekkingsplan toont Franse boomschors op het hoofdpad, Hollandse boomschors op de tussenpaden, kokosvezel op het appel- en perenveld en cacaodoppen rond de planten en struiken. Hier heeft de hobbytuinder meerdere redenen voor: ,,Het houdt de grond vochtig en beschermd tegen slagregens. Slakken hebben er een hekel aan, maar het allerbelangrijkste voor mij is dat je zo nauwelijks onkruid hebt. Want als ik ergens een hekel aan heb is het aan het wieden daarvan.” Ook spitten is niet Ad zijn ding. ,,Nee, dat vind ik helemaal verschrikkelijk en het is ook niet goed omdat het hele ecologische systeem in de bovenste grondlagen zit.”

Een gatenplan toont een ingenieus drainagesysteem. Sproeien hoeft niet want water geven gebeurt door middel van een gieter via een trechter in slangen en buizen. Ook is er een drainagewand en een vertikaal systeem met ingegraven emmers. Voor in de kas ontwikkelde Ad een soort ‘watertoren’: een hoog geplaatste regenton zorgt daar voor de bewatering. Het dak kan open zodat de onmisbare bijenvolken van de in de buurt wonende imker ook de weg weten te vinden naar de diverse tomatensoorten (waaronder dadel- en pruimtomaten) en de hangbakken met ananaskers en meloenpeer in de kas. Ad werkt met een methode met wallen van landbouwplastic om schimmels en opspattende modder geen kans te geven wardoor laaggroeiende vruchtensoorten mooi schoon blijven. Ook ontwikkelde hij een eigen manier van het kweken van aardbeienplantjes. ,,De uitlopers ‘nestelen’ zichzelf in potjes en daarna hoef ik alleen de ‘navelstreng’ nog door te knippen."

Dat Ad niet alleen als tuintechneut of projectontwikkelaar met zijn hobby bezig is illustreert de spontane verzuchting halverwege het interview: ,,Zodra ik hier kom denk ik: heerlijk ik ben in mijn tuin.” En inderdaad als de poort onder het naambordje met ‘Tuin der Vruchten’ achter je dichtvalt kom je in een andere wereld. De blauwe netten geven een welhaast mediterrane sfeer: ze lijken licht en geluid te dempen. Je wordt omringd door bijzondere vruchten: van cranberry, vijg en kiwi tot mispel, kweepeer en augurk. Er groeien vijftien soorten bessen, waaronder diverse kruisbesvarianten. Ook frambozen (vier soorten) en bramen (twee) ontbreken niet. ,,Toen ik nog werkte dagdroomde ik weleens: ik wou dat ik onder de druivenranken lag.” Dus een hangmat onder de druiventrossen en ook een romantische schommelbank ontbreken niet. Op het terrasje met parasol voor de ‘schuilhut’ zit je in de luwte als het warm is en blijf je droog bij een regenbui. Een kruidenzuil zorgt er voor exotische geuren. Een kleine ren en een hondenhok maken het ook voor de Cairn Terriërs Swithine en Seduce paradijselijk toeven in de ‘Tuin van Vruchten’.

Wie nieuwsgierig geworden is en meer wil weten over de gebruikte technieken of over de vele fruitsoorten en bijzondere recepten wordt van harte uitgenodigd om een kijkje te komen nemen. Wel graag eerst even bellen: 06-22491730.

advertentie
advertentie