“Open ruimte is hard nodig”

15 juni 2009 om 00:00 Nieuws

Statenleden CU-SGP

op werkbezoek in

Drechtsteden

SLIEDRECHT - De provinciale statenleden van ChristenUnie en SGP voeren vrijdag 12 juni langs de oevers van de Noord en de Merwede. Vanaf de waterbus lieten zij zich uitgebreid informeren door gemeenteraadsleden en wethouders uit de Drechtstedengemeenten. Zo konden zij met eigen ogen zien welke problemen er in de Drechtsteden zijn op het gebied van ruimte en milieu. Na afloop van het werkbezoek gingen de statenleden dan ook met veel nieuwe indrukken terug naar Den Haag.

Het was de tweede keer dit jaar dat SGP-ChristenUniepolitici uit de Drechtsteden en provinciale staten elkaar ontmoeten. Dit werkbezoek bood de statenleden een beter inzicht in de problemen en ontwikkelingen in de regio. Zo werd het laatste nieuws uitgewisseld over de plannen voor een containerterminal in Alblasserdam. Aan de overzijde zagen ze iets van de verouderde en vervuilde bedrijventerreinen bij Hendrik Ido Ambacht.

Na een koffiestop in Dordrecht werd een tocht naar Sliedrecht gemaakt. Dat leverde onderweg veel informatie op over de afvalberging Derde Merwedehaven. Arie de Ruiter, lid van de Stichting Werkgroep Derde Merwedehaven, gaf een overzicht van de geschiedenis van de stortplaats en de resultaten die de werkgroep heeft geboekt bij zijn gang naar de rechter. Recent heeft de Raad van State opnieuw een bezwaar van de werkgroep toegewezen. De provincie heeft daarmee een tik op de vingers gekregen. De statenleden hebben toegezegd om hier meer werk van te maken.

Sportvelden

Na afloop van de vaartocht is nog geruime tijd doorgepraat over onderwerpen als de Merwedezone en sportvelden bij Sliedrecht, de natuurgerichte ontwikkelingen in het Biesboschgebied, woningbouw, en de financiering van de waterbus.

Sliedrecht wil het overgangsgebied tussen Betuweroute en Groene Hart graag een recreatieve functie geven. De aanleg van sportvelden vormt daarvan een onderdeel. Maar de provincie ziet sportvelden als bebouwing. Vanuit de provincie werd benadrukt dat er een harde grens wordt gesteld aan de bebouwde gebieden en dat het landschap open gehouden moet worden. Door de lokale politici werd gevraagd om per plan naar de mogelijkheden te kijken. Ook binnen het dorp is heel veel behoefte aan speelruimte. Het gaat niet om zoveel mogelijk woningen maar om de kwaliteit van wonen en leven.

Woningbouw

De statenleden kregen vervolgens een uiteenzetting over de Regionale woonvisie die momenteel ter inzage ligt. Het woonbeleid zal meer afgestemd worden op de woonwensen van woningzoekenden. Complete woonwijken worden opgeknapt of vervangen door nieuwbouw. De scheefgroei in de verhouding sociale woningbouw - duurdere woningbouw zal worden verbeterd. Omdat er al een ruim aanbod goedkopere woningen is, zullen er de komende jaren vooral duurdere woningen gebouwd worden. De woonvisie geldt voor alle Drechtstedengemeenten en er zullen net als in de voorgaande jaren weer gezamenlijk afspraken gemaakt worden. De kwaliteit van wonen staat daarbij voorop. Zo werden statenleden en lokale politici het eens over de behoefte aan open ruimte. De lokale CU-SGP-fracties willen deze ruimte vooral binnen de huidige bebouwing realiseren. De statenleden dringen juist aan op verdichting van het bebouwde gebied en open houden van het Groene Hart.

Waterbus

Alle aanwezigen waren het eens over het nut van de waterbus. Er moet alles aan gedaan worden om deze voorziening in dit gebied te handhaven. Als het hier niet kan, waar dan wel?

Samenwerking

De bestuurlijke ontwikkelingen in de regio bleken bij de statenleden in goede aarde te vallen. Met de samenwerking worden grote projecten gezamenlijk aangepakt. Bundeling van krachten leidt tot een beter resultaat. Behoud van de zelfstandigheid van de diverse gemeenten staat voorop. Nieuwe ontwikkelingen, zoals de interesse vanuit Hardinxveld-Giessendam voor samenwerking met de Drechtsteden, worden met belangstelling gevolgd.

advertentie
advertentie