Gasunie: ‘Gasleiding is volkomen veilig’

17 juni 2009 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - ,,Wie zegt dat die damwand inderdaad trillingsvrij wordt aangelegd? De huizen daar zijn niet onderheid, straks zitten wij met de ellende.” De bewoners in de buurt van de aanleg van de nieuwe gasleiding voor de Noord-Zuid Route zijn voorzichtig. Alle beloften op de informatieavond vorige week donderdag ten spijt, ze waren nog niet gerustgesteld.

Door Marjanne Dijkstra

Voor de zogenoemde Noord-Zuid Route wordt in totaal vijfhonderd kilometer aardgastransportleiding aangelegd. In Zuid-Holland loopt dat stukje tussen Wijngaarden en het Hollandsch Diep. Frans van den Berg van de Gasunie noemt het tracé bij Sliedrecht een ‘bijzonder en arbeidsintensief’ tracé. De aanleg van de gasleiding moet leveringszekerheid van aardgas garanderen. Als de gasvelden bij Slochteren opraken kan Nederland met het doortrekken van de aardgastransportleidingen makkelijker aansluiting vinden op buitenlandse gasleidingen.

Om de aardgastransportleidingen door te trekken moeten ook damwanden worden aangelegd. Die worden als het ware in de grond ‘gedrukt’, een veilige manier meent Van den Berg. ,,Het is trillingsvrij, geluidsarm en heeft een kleiner werkterrein nodig dan heien. Het zal alleen overdag gebeuren.” Omwonenden hadden vooral vragen over de veiligheid van de aanleg van de nieuwe leidingen. ,,Is het wel een veilig ontwerp? Wat zijn de consequenties voor de omgeving? Zijn er vluchtplannen want in België is er zelfs een bebouwingsvrijezone van honderd meter?” Volgens Van den Berg kan met nieuwe regelgeving worden gebouwd tot op de leiding en is er geen gevaar voor de huizen daaromheen.

Enkele omwonenden vonden dat de gemeente een oneerlijk spelletje had gespeeld. ,,Deze informatieavond wordt een dag na sluiting van de bezwaartermijn gehouden. Normaal gesproken zou de besluitvorming nog kunnen worden gespiegeld aan wat hier wordt besproken, maar dat is nu niet meer mogelijk. Of zijn daar andere mogelijkheden voor?” Burgemeester Martin Boevée meende dat de procedure alleen formeel kan worden overgedaan als het bestemmingsplan wordt teruggetrokken. De belangen van omwonenden moeten dan wel heel zwaarwegend zijn.

Wethouder Remco van de Ven (verkeer) vertelde over de verkeersproblemen- en mogelijkheden die gepaard gaan met de werkzaamheden. ,, De oostzijde van de Parallelweg wordt afgesloten voor verkeer voor de duur van de werkzaamheden en de aannemer van nieuwbouw in die buurt zal de westzijde van de Parallelweg gebruiken. Het verkeer aan de westkant van Sliedrecht lijkt dan in de knoei te komen, maar met de start van de werkzaamheden op 6 juli gaat ook de nieuwe weg langs Baanhoek-West en de rotonde Ouverture open. Die wordt aangesloten op de Ketelweg. Verkeer vanuit Papendrecht moet straks met een geleidelijke bocht vloeiend Sliedrecht inkomen. Op de Ouverture wordt nog wel enkele momenten een baan afgesloten voor werk aan de bekabeling.” De werkzaamheden zullen zo’n zes weken duren.

advertentie
advertentie