Problemen met jongeren tijdig in beeld

19 juni 2009 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - In Sliedrecht is sinds 10 juni het signaleringssysteem Zorg voor Jeugd ingevoerd. Dit systeem registreert en signaleert vroegtijdig problemen bij kinderen en jongeren in de leeftijd van 0 tot 23 jaar. Alle organisaties die hulp verlenen aan jeugdigen of professioneel betrokken zijn doen mee aan Zorg voor Jeugd.

Zorg voor Jeugd is een internettoepassing die er aan bijdraagt dat alle professionals die betrokken zijn bij een jongere dat van elkaar weten. Zo kunnen hulpverleners sneller en beter samenwerken. Het ministerie van Jeugd en Gezin heeft aan alle gemeenten in Nederland opdracht gegeven om voor 1 januari 2011 een signaleringssysteem in te voeren en daarmee aan te sluiten op de landelijke Verwijsindex Risicojongeren. Zodra ook deze aansluiting gerealiseerd is, worden signalen over de gemeentegrenzen heen uitgewisseld.

In de keten van jeugdzorg werkt een groot aantal instellingen samen. Elke instelling voelt zich vanuit zijn eigen invalshoek verantwoordelijk voor de problemen van of met jongeren. Dat vergt optimale samenwerking, coördinatie, informatie-uitwisseling en afstemming. Maar dat werkt niet altijd vanzelfsprekend. Soms gaat het niet goed en dan is de jongere daarvan de dupe. De gemeente zorgt ervoor dat de afstemming tussen instellingen beter verloopt, zodat elke jongere tijdig die hulp krijgt die hij of zij nodig heeft.

In Zorg voor Jeugd wordt vanwege de privacy alleen geregistreerd dat er een zorgmelding is gedaan of dat er hulp wordt geboden door een hulpverleningsinstelling. De aard van de melding en behandeling wordt in het signaleringssysteem niet bijgehouden. Die informatie blijft in het dossier bij de desbetreffende professional of hulpverlener.

Alle organisaties die hulp verlenen aan jongeren of professioneel betrokken zijn bij jongeren doen in principe mee aan Zorg voor Jeugd. Dat zijn onder meer de volgende regionale instellingen: GGD Zuid-Holland Zuid, Bureau Jeugdzorg, Opmaat, Rivas, Bouman GGZ en Bureau Leerplicht Voortijdig Schoolverlaten. Lokaal sluiten op Zorg voor Jeugd aan: peuterspeelzalen, kinderdagverblijven, het onderwijs, politie en justitie en welzijnsinstellingen.

Kijk voor meer informatie over Zorg voor Jeugd op: www.zorgvoorjeugd.nu.

advertentie
advertentie