‘Werknemers mogen niet de dupe worden, maar we zijn het wél zat’

25 juni 2009 om 00:00 Nieuws

Ook PvdA-raadslid Connie de Bruin vindt dat ‘het gesol met die mensen’ afgelopen moet zijn: ,,Telkens een nieuw bestuur veroorzaakt zóveel onrust. Het is ons een lief ding waard als het eindelijk eens goed loopt.” Naast het sociale aspect hikt de gemeente tegen de extra hoge rekening aan die Drechtwerk telkenmale presenteert als het een nieuwe weg inslaat om de zaak weer op de rails te krijgen. Van wanbeleid is echter nog steeds sprake. Met daarbovenop ernstige huisvestingsproblemen.

SLIEDRECHT - ,,Het blijft maar aanmodderen. Het moet nu écht een keer afgelopen zijn.” ,,Het komt altijd weer terug en het valt altijd tegen.” Harde woorden van verschillende partijen (lees: VVD en SGP/CU) die het wanbeleid van de sociale werkplaats Drechtwerk niet langer gedogen. ,,De mensen die daar werken mogen niet de dupe worden. We zijn het wél zat.”

Door Erik de Bruin

Voor Marjan Bisschop - Roodbeen van de SGP/ChristenUnie genoeg reden wethouder Johan Lavooi de prangende vraag te stellen of het niet tijd wordt naar alternatieven te zoeken. Lavooi legde uit dat een alternatieve sociale werkplaats op dit moment absoluut niet aan de orde is. Hij erkende wel dat het moment van de waarheid nabij is: ,,We belanden nu écht in een fase van erop of eronder. Als het herstructureringsplan van de interim-directeur niet lukt houdt dat consequenties in.” Volgens de wethouder kan binnenkort een doorbraak worden verwacht op de vraag: decentralisatie of centralisatie? ,,Tussen bestuur en directie komt een Raad van Toezicht te zitten die gepokt en gemazeld is en met name de bedrijfsmatige kant beoordeelt. Door wethouders valt dat niet goed te beoordelen. ‘Hoe we de huidige plannen moeten beoordelen?’ Er gaat een herstructurering plaatsvinden. Wat in feite een oud plan is. Dat heeft een reorganisatie tot gevolg waarover ik voorspel dat de financiële gevolgen in het najaar bekend worden. Ik ben blij met het overschot op onze bijdrage. Dat plusje zullen we nog hard nodig hebben, dat ga ik ook niet verbloemen.”

Op de opmerking van Bisschop - Roodbeen dat ze het dossier illustratief in een rood mapje bewaart reageerde de wethouder dat de term zorgendossier de spijker op z’n kop slaat. ,,Het is gewoon zo. Het is een heel moeilijke tent om te besturen, ook dat moeten we erkennen.”

Bisschop - Roodbeen zei het niet wijs te vinden maar af te wachten en niet na te denken over een alternatief.

Timo Pauw van PRO Sliedrecht hield haar voor dat een lijstje met alternatieven een illusie is: ,,Er gaan mensen uit waarvoor de gemeenten in het najaar de rekening krijgen. Dat verhaal was al wel bekend.”

advertentie
advertentie