Raad is mild over bezuinigingen

25 juni 2009 om 00:00 Nieuws

Hanny Visser-Schlieker van PROSliedrecht meende dat er een aantal nadelige zaken op gemeente afkomt. ,,En dat is niet onze eigen schuld, we moeten ermee dealen. Ik maak me wel zorgen over de jeugdwerkloosheid. We kunnen ons daar nu in de Zomernota en in dit jaar druk over maken, maar ik denk dat het belangrijk is dat we iets gaan doen met die jongeren. Deze maand komen er jongeren van school die niet verder gaan leren. We moeten niet weer een generatie krijgen zoals jaren geleden die een aantal jaar zonder werk loopt.” Ze stelde ook vraagtekens bij het ontbinden van de Stichting Veiligheid en Toezicht, wat een besparing van 61.059 euro oplevert. ,,Wordt de veiligheid in Sliedrecht teruggebracht of hebben we die stichting niet meer nodig?”, vroeg Visser zich af.

Zorgen om jeugdwerkloos-heid zijn groter SLIEDRECHT – De Zomernota van de gemeente Sliedrecht bevatte in deze financieel moeilijke tijden enkele bezuinigingsmaatregelen. Het college houdt vooral geld in op openbare orde en veiligheid, jeugd en onderwijs, speelvoorzieningen, duurzaam bouwen en verkeer en vervoer. De gemeenteraad was mild over de nota, maar wees het college vooral op de problemen rond de jeugdwerkloosheid.

Door Marjanne Dijkstra

VVD’er Frits van der Klis vond dat het Sliedrechtse college van b&w in haar Zomernota met bezuinigingen een goed signaal afgaf naar de Drechtsteden. ,,Het moet niet zo zijn dan wij hier gaan bezuinigen en zij dat niet doen.”

Vrij naar de Amerikaanse president Barack Obama meende Theo den Braanker (SGP/ShristenUnie) dat de tijd van ‘Yes we can!’ voorbij was. Na wat verwarring legde hij uit: ,,We kunnen niet alles meer zomaar doen.” Ook hij vroeg het college aandacht te hebben voor de jeugdwerkloosheid. En hoe gaat het college bezuinigen, met de hakbijl of met de kaasschaaf? Zijn partijgenoot Leen Huijser voegde toe dat hij zich zorgen maakte over een geschrapt verzoek in de Zomernota: ,,De communicatie de laatste tijd tussen jeugd en de buurtagent was niet optimaal. We maken ons zorgen over de donderdagavond. Juist dan moeten de suswachten ingezet worden.”

Ad den Besten (CDA) zei dat financieel wethouder Hans Tanis wel kon zeggen dat de burger niets merkt van de bezuinigingen, maar zij betaalt 1,5 procent OZB teveel dit jaar. ,,Stijging was geraamd op drie procent, maar het is minder. De burger voelt het nu al.”

Tanis meende dat als het OZB percentage hoger uitvalt de gemeente ook niet langs de deuren gaat collecteren om het extra bedrag op te halen. Wat betreft de jeugdwerkloosheid meende wethouder Johan Lavooi die nadrukkelijk in de gaten te houden. ,,Dat komt echter op 1 september tijdens een bijeenkomst royaal aan de orde. Ik denk zeker niet dat we een afwachtende houding hebben ten opzichte van die problematiek.”

advertentie
advertentie