Veranderingen in de Regio Zuid-Holland Zuid per 1 juli 2009

25 juni 2009 om 00:00 Nieuws

REGIO - Het Algemeen Bestuur van de Regio Zuid-Holland Zuid heeft in de vergadering van 24 juni een aantal veranderingen vastgesteld. De afgelopen maanden is in de 19 gemeenten die deel uitmaken van de Regio door college- en raadsleden ingestemd met de voorstellen voor enkele, vooral organisatorische en juridische, veranderingen: de vorming van een nieuwe Veiligheidsregio, de overkomst van het Bureau Leerplicht en Voortijdig Schoolverlaten van de Drechtsteden naar de Regio Zuid-Holland Zuid en de uitbreiding van het verzorgingsgebied van de GGD Zuid-Holland Zuid met de gemeenten in de Hoeksche Waard. Ook binnen de Regio worden enkele wijzigingen doorgevoerd, waaronder het aanstellen van een nieuwe regiosecretaris, de heer Nico van de Poel.

Op 24 juni is een Gemeenschappelijke regeling vastgesteld voor de nieuwe Veiligheidsregio. Naar verwachting is de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid op 1 juli 2009 formeel een feit. De nieuwe Veiligheidsregio is nodig in het kader van de Wet veiligheidsregio’s die naar verwachting op 1 januari 2010 van kracht wordt. Doel is het versterken van de bestuurlijke en organisatorische structuur voor de samenwerking tussen gemeenten, politie, brandweer en de Geneeskundige Hulpverlening bij Ongevallen en Rampen (GHOR).

De komende maanden wordt gewerkt aan de inrichting van de nieuwe organisatie volgens de beginselen van het nieuwe wetsontwerp. Dit betekent onder meer dat de regionale brandweertaken en de taken op het terrein van de GHOR overgaan naar de nieuwe Veiligheidsregio.

Het Bureau Leerplicht en Voortijdig Schoolverlaten werkt in opdracht van vrijwel alle 19 gemeenten van de Regio. Het beheer viel echter onder de Gemeenschappelijke regeling Drechtsteden. Door de inhoud, de aansturing en het beheer op regionaal niveau onder de Regio te brengen, kan de slagkracht en de effectiviteit van BLVS worden vergroot. Alle medewerkers van het bureau gaan over naar de Regio.

De taken die nu door de GGD Zuid-Hollandse Eilanden worden uitgevoerd in de gemeenten in de Hoeksche Waard gaan naar verwachting op 1 januari 2010 over naar de GGD Zuid-Holland Zuid. Deze gemeenten zijn nu nog aangesloten bij de GGD Zuidhollandse Eilanden, die wordt opgeheven. Een deel van de huidige medewerkers van de GGD ZHE gaat over naar de GGD ZHZ, anderen naar de GGD Rotterdam-Rijnmond. De kwaliteit van de dienstverlening blijft op het huidige niveau.

Ten slotte worden enkele bestuurlijke en organisatorische veranderingen doorgevoerd in de Regio om de band met de 19 opdrachtgevende gemeenten te versterken. Dat draagt bij aan de invloed van de gemeenten op het werk van de Regio, aan de kwaliteit van de relatie tussen de gemeenten en de Regio én aan de effectiviteit van de activiteiten van de Regio: de portefeuillehoudersoverleggen worden omgevormd tot bestuurscommissies verantwoordelijk voor taakuitvoering, aansturing en beheer van de sectoren binnen de Regio. Ook wordt een beraad van gemeentesecretarissen ingesteld, dat regiosecretaris en het directeurenoverleg van de Regio adviseert. De sectordirecteuren worden integraal verantwoordelijk voor de eigen sector en krijgen een rechtstreekse relatie met de bestuurscommissies. De regiosecretaris wordt de ‘primus inter pares’ van de directeuren.

De secretaris is de belangrijkste adviseur van het regiobestuur. Ook het onderhouden van contacten met de 19 betrokken gemeenten is een belangrijk onderdeel van zijn taak. De afgelopen maanden heeft Piet Kooij deze functie waargenomen, na de pensionering van zijn voorganger. Per 1 juli 2009 neemt Nico van de Poel, gemeentesecretaris van Zwijndrecht, zijn werkzaamheden over. Van de Poel zal beide functies combineren.

De Regio Zuid-Holland Zuid werkt in opdracht van de 19 gemeenten in het gebied Hoeksche Waard, Drechtsteden en Alblasserwaard/Vijfheerenlanden. Vanaf 1 juli 2009 liggen de taken van de Regio op het gebied van de milieudienst, de sector leerplicht en voortijdig schoolverlaten, de gemeenschappelijke geneeskundige dienst (GGD) en de regionale ambulancevoorziening (RAV). In het algemeen bestuur zijn alle gemeenten vertegenwoordigd.

advertentie
advertentie